Podržana tri projekta izdavačke djelatnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. svibnja 2020. - 14:37
Autor: 

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Općine  Tivat donio je Odluku o sufinanciranju projekata za izdavačku djelatnost za 2020. godinu.

 „Sredstva u iznosu od 5.000,00 € se shodno Javnom konkursu za raspodjelu sredstava iz Budžeta Opštine Tivat opredijeljenih za izdavačku djelatnost, dodjeljuju nevladinim organizacijama, fizičkim i pravnim licima sa teritorije Crne Gore, koji ispunjavaju kriterijume Odluke i to:

 Monografska publikacija „Tradicija maškaranja u Tivtu“ NVU „Maškarada“, podržan je sa 1.720,26 €. Realizacijom navedenog projekta biće dat doprinos značaju kulturnog naslijeđa Tivta i Crne Gore u navedenoj oblasti, te će služiti za promociju karnevalske kulture i tradicije, kako među stanovnicima Tivta, Crne Gore, tako i šire.

 Monografska publikacija „Lica mog vremena“, Puzzle d.o.o.- podržan je sa 1.649,64 € . Navedena publikacija kroz seriju portreta poznatih Tivćana, njihovih životnih priča i tekstova tivatskih intelektualaca, pisaca, umjetnika, govori o transformaciji Tivta i konstatuje novonastali društveni, socio-ekonomski, politički i kulturni ambijent.

 Knjiga „Da nam kolo ne zastane“, Predraga Šušića, podržana je iznosom od 1.629,72 €.  Publikacija je namijenjena svima koji se bave radom i prezentacijom narodnih igara, pjesama, nošnji i običaja, a pružiće uvid, kroz kritički osvrt, na očuvanje i promociju nematerijalnog kulturnog naslijeđa Tivta i Boke Kotorske u različitim segmentima narodne tradicije (igra, pjesma, običaji, nošnje).

Međusobna prava i obaveze biće precizirana Ugovorom o sufinansiranju projekta kojeg na osnovu člana 18 Odluke zaključuju Predsjednik opštine i učesnik konkursa kojem su odobrena sredstva. Kriterijumi za vrednovanje projekata po Javnom konkursu su bili umjetnički kvalitet i značaj za razvoj crnogorske i lokalne kulture, međunarodna afirmacija crnogorske kulture te usklađenost predloženog iznosa sredstava sa planiranim aktivnostima projekta. Prioritet za sufinansiranje imali su autori iz Tivta, odnosno autori čija je publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku“ – stoji u priopćenju Općine.