Kultura

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja  održana je  u Knjižnici   „Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  Istaknuti crnogorski književnik  i akademik Miraš Martinović  priredio je izbor iz poezije hrvatskoga pjesnika Petra Gudelja, a  izdavač ovog  vrijednog  izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

U nastavku pogledajte video s promocije.

U okviru Festivala vjetra , u organizaciji JK Delfin, kazališna predstava "Nora – kuća lutaka",  autora Henrika Ibsena,  koja je rađena u koprodukciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika  i Gradskog kazališta  Jozo Ivakić iz Vinkovaca,  bit će odigrana pred tivatskom publikom u petak, 26. 5., u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat,  s početkom u 21:00h

Promocija pjesničke zbirke ,, Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja održat će se u utorak, 23. 5., u Knjižnici ,, Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,, Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  O pjesništvu Petra Gudelja govorit će Ana Vuksanović i Miraš Martinović, dok će stihove interpretirati dramski umjetnik Slobodan Marunović.

U ime organizatora, Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, uvodno će se obratiti predsjednik,  Zvonimir Deković.

UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda,  koja kroz edukaciju, znanost  i kulturu njeguje i promovira  međusobno razumijevanje, mir i sigurnost na Planetu, potvrdila je pokroviteljstvo ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt.

Povodom Dana neovisnosti  Crne Gore i Međunarodnog dana muzeja,  20.5.,  u 19 sati, u Galeriji Pomorskog muzeja u Kotoru, bit će svečano otvorena izložba „Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica“. Autori izložbe su viši kustosi iz Muzeja grada Šibenika Emil Podrug i Toni Brajković.

Četvrtak, 18. svibnja 2023.

 “Muzeji, održivost i blagostanje” – moto je pod kojim ove godine obilježavamo Međunarodni dan muzeja,  18. svibnja.

Srijeda, 17. svibnja 2023.

Crvena boja predstavlja jednu od tri osnovne boje, a samim tim i osnovu za stvaranje drugih boja koje se dobivaju miješanjem osnovnih boja. Ona je prvenstveno simbol vatre i krvi, princip života i smrti. Crvena boja je još od prapovijesti  bila simbol rađanja i smrti o čemu svjedoče i najstarija nalazišta grobova iz prapovijesti  u kojima je pronađeno kamenje obojeno crvenom bojom koje je poredano oko glave pokojnika.

Ponedjeljak, 15. svibnja 2023.

O Sv.Leopoldu kroz citate i shećanja suvremenika i biografe.

Promocija romana ,,Treptaj”,   Dragane Ivović Davidović,  održana je sinoć u  Domu kulture „Josip Marković”  u Donjoj Lastvi. Roman prvijenac  Dragane Ivović Davidović  predstavile su Ljudmila Maksimova i autorica, dok je moderatorica večeri bila Ana Vuksanović.

Milivoj Slaby nas je na početku večeri iznenadio autorskom pjesmom. Ana Vuksanović nas je upoznala s biografijom autorice, njezinim počecima i uspjesima.

Od 11.5.  JU Muzička škola Tivat bit će domaćin III. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Tivat 2023. U natjecateljskom  dijelu  u disciplinama klavir solo, klavir duo četvororučno i korepeticija predstavit će se 164 natjecatelja iz Crne Gore, regije  i Europe . Natjecatelje će ocjenjivati devetočlani stručni žiri u sastavu :   Jurij Kot - Ukrajina, Rita Kinka i Dragomir Bratić - Srbija, Vladimir Babin i Ivanka Kordić- Hrvatska, Vladimir Mlinarić- Slovenija, Jana Cheteleva Belevska – Makedonija, Bojan Martinović i Lidija Molchanova- Crna Gora.

Stranice

Subscribe to RSS - Kultura