Kultura

Knjigu hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića "Bokeljske studije i ogledi", koja unosi novu hrvatsku sigurnost u kojoj više neće biti potrebno imati obzira prema cenzurama i imperijalističkim predrasudama s istoka, objavilo je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV).

Autor predgovora knjige Slobodan Prosperov Novak ističe kako do danas nije bilo neke knjige koja bi toj velikoj hrvatskoj narodnosnoj temi posvetila svaku svoju stranicu, svaku rečenicu i svaku svoju misao kao ovo Vidovićevo djelo.

U današnjoj emisiju Bokobrana ugostili smo kipara Petra Hranuellija, a povod za razgovor je nedavno održana izložba crteža i skulptura u JU Muzej i galerija Tivat. 

U razgovoru nam otkriva kako je došlo do toga da izlaže u Tivtu, kao i kakve dojmove nosi nakon izlaganja. 

Zbog čega baš skulptura, s kojim materijalima radi, kao i odakle crpi inspiraciju otkriva nam u ovom razgovoru. O sadašnjim i budućim planovima kao i čitav razgovor možete poslušati u audio zapisu…

 Foto: privatna arhiva

 

Međunarodni festival KotorArt, putem mnogobrojnih projekata, njeguje i stvara kulturno nasljeđe, potiče na kreativnost i njegovu reinterpretaciju u suvremenom dobu. Tijekom ovogodišnjeg Festivala, nekoliko interesantnih programa je inspirirano nasljeđem, kreativnim industrijama, kao i životima i djelima znamenitih ličnosti iz Boke.

Ponedjeljak, 03. lipnja 2024.

Jedan od centralnih događaja ovogodišnjeg izdanja Tivat Music Festivala jeste veliki koncert pod nazivom "Veče operskih arija", koji će biti realiziran 25.7., u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat. Tom prilikom publici će se predstaviti dvoje uspješnih mladih i međunarodno angažiranih operskih umjetnika, sopranistica Petra Radulović i bas Sava Vemić. Kao gosti koncerta nastupit će umjetnici prepoznati i na svjetskim scenama, mezzosopranistica Nina van Esen i tenor Benjamin Blis.

Otvaranje izložbe „Zamršena stanja“ Ivana Đurišića,  održat će se u utorak,  4. 6., u JU Muzej i galerija Tivat. 

Ivan Đurišić je rođen 8. oktobra 1977. godine u Podgorici. Dobitnik je nagrade za najboljeg student Univerziteta Crne Gore. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2004. godine u klasi prof. Dragana Karadžića. Na istom fakultetu magistrira 2010. godine u klasi prof. Ratka Odalovića. Član je Udruženja likovnih

Petak, 31. svibnja 2024.

Osim vrhunskih umjetničkih programa, jedinstvenih koncepata, europskih svjetskih zvijezda klasične glazbe, KotorArt posebnu brigu posvećuje mladima. Ovogodišnji Festival, pored već najavljenih programa za mlade, organizira  i koncert Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana, zatim koncert mladog crnogorskog violončeliste Koste Popovića, kao i završne koncerte majstorskih radionica polaznika KotorArt akademije.

Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Pred brojnom publikom u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju, autorsku večer je održao pjesnik, pisac i svestrani intelektualac Vladan Lalović. U okviru autorske večeri promovirana je i njegova trojezična knjiga haiku poezije „Plutajući svet“, koju je na makedonski i engleski jezik prevela prof. Daniela Šterjova.

Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Predstava „Iza Čehova”, u kojoj igraju studenti glume u klasi profesora Branislava Lečića, gostuje u kotorskom Kulturnom centru u ponedjeljak, 3. 6.,  s početkom u 20h.

Igraju: Ognjen Jović, kotoranke  Lana Vukašinović i Kaja Banićević,  Đorđe Pantović, Minja Petrović, Anđela Kuzmanović, Sara Jovanović, Jovana Georgijev, Nikola Todorović, Stefan Komatina, Dunja Antić, Novak Puletić, Jana Rokić, Katarina Rajković, Nikola Antonijević.

Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Festival mediteranskog teatra Purgatorije 2024., svečano će biti otvoren na Svjetski dan glazbe, 21. 6 ., u 21.30 h na tivatskoj Ljetnoj pozornici, izvođenjem mjuzikla „Zona Zamfirova”,  u produkciji Pozorišta na Terazijama iz Beograda.

„Premijera ove predstave održana je 2012. godine i za kratko vrijeme je osvojila 15 nagrada. Na festivalu „Sterijino pozorje“ 2013. godine bila je apsolutni pobjednik osvojivši sedam priznanja, a iste godine na Festivalu komedije u Jagodini čak osam“.

Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Predstava „Jelena Savojska”, rađena u koprodukciji JU Kulturni centar  Nikola Đurković,  KIC “Budo Tomović i KORIFEJ teatrom iz Kolašina,  bit će odigrana u Kotoru,  na Velikoj sceni Kulturnog centra  u utorak, 28. 5., s  početkom   u 20 sati.

Prema tekstu Marije Sarap, režiju potpisuje Zoran Rakočević.

Prodaja ulaznica po cijeni od 5 eura (za učenike, studente i umirovljenike 3 eura) bit će u kancelarijama Kulturnog centra 27.5. i 28. 5., od 10 h do 12 h i dva sata prije početka predstave.

Stranice

Subscribe to RSS - Kultura