Društvo

Crna Gora danas, 21. svibnja obilježava Dan nezavisnosti. Crna Gora je na današnji dan 2006. godine obnovila državnu samostalnost.  Dux radio svim građankama i građanima Crne Gore čestita današnji  Dan nezavisnosti.

Neradni povodom  Dana nezavisnosti bit će danas i sutra, kao priopćavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na pitanje da li bi isto spomen-obilježje trebalo postaviti i u logoru "Lora" u Hrvatskoj, Vučinović kaže da "ne bi ulazila u taj dio" jer je to na Hrvatskoj da odluči, a Crna Gora treba da vodi svoju politiku

Četvrtak, 01. prosinca 2022.

U dvorani DTV Partizan  sinoć je održana pjesnička večer pod nazivom „I kužina dušu ima”.  Organizacija žena Tivta  predstavila je  naše sugrađanke, koje  su nam svojom poezijom približile ljubav prema djetetu, Boki, kužini, našem Tivtu…

Naravno, prisutni su bili i Mašo Čekić i Neven Staničić. Kako kaže gospodin Mašo, dva muškardina, koja nisu mogli odbiti poziv na pjesničku večer, koju je organizirala Blaženka Vučurović.

Da je bilo dobre volje nominacioni dosije za ovaj upis je trebalo da popune uz Republiku Hrvatsku i Republika Crna Gora. Po Konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. god, neprocjenjiva je uloga nematerijalne kulturne baštine kao faktora u zbližavanju ljudi i osiguravanju razmjene i razumijevanja među njima.Nije bilo dobre volje od strane Crne Gore ni za multinacionalnu nominaciju Katoličke bratovštine sv. Nikole mornara u Kotoru čiju tradiciju održava Bokeljska mornarica.

U subotu,  3.12. 2022. na župnoj crkvi Pomoćnice Kršćana na Mulu kraj Kotora, održat će se prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na vrijednim i rijetkim drvenim skulpturama anđela oltara bl. Gracije.

Barokni kipovi anđela bili su procesu obnove 8 mjeseci i nakon zavšretka obnove, nedavno su vraćeni na njihovo izvorno mjestu.

O anđelima i izvedenim radovima govorit će don Robert Tonsati, župnik, i Jasminka Grgurević, slikarica-restauratorica.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Bruna Matijević i Anđela Homen.

Srijeda, 30. studenog 2022.

Današnji gost emisije „Bokobran“  je Dragan Popadić. Povod za razgovor je njegova nova knjiga „Kad figure ožive”. U razgovoru nam otkriva da je do sada izdao pet knjiga, a nijednu o šahu. U ovoj knjizi povezani su Šekspir i šah, što nalazi da će čitateljima biti posebno interesantno. Gdje nalazi inspiraciju i vrijeme za rad,  s obzirom na njegov posao, na pomoći  koju pruža kolegama piscima, ali i sudjelovanje na mnogim promocijama i kulturnim događajima, otkriva nam u razgovoru. 

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na današnjem je zasjedanju u Rabatu (Maroko), jednoglasno donio odluku o upisu „Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj“ na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Utorak, 29. studenog 2022.

Općinska javna ustanova „Muzeji” Kotor organizira  radionicu dobrotske čipke za učenike i učenice osnovnih škola, koja s  radom počinje 5. 12., u 17 sati,  u prostorijama OJU „Muzeji” u Starom gradu. Radionicu će ponedjeljkom i srijedom od 17 h  do 18.30 h  voditi Natalija Maksić i Nada Radović, čuvarka vještine ovog plemenitog veza koju je Crna Gora zaštitila kao svoje nematerijalno kulturno dobro. Među polaznicima/ama je dvadeset učenika/ca iz svih kotorskih osnovnih škola. Sudjelovanje je besplatno. Pitanja na broj telefona 067 570 546 ili mail adresu

Utorak, 29. studenog 2022.

Općinska  javna ustanova „Muzeji” Kotor poziva zainteresirane građanke i građane za sudjelovanje u drugom krugu radionice dobrotske čipke, koju će od 1. 12. tekuće godine u prostorijama "Muzeja” u Starom gradu voditi Nada Radović sa suradnicama.

Nada Radović, profesorica u mirovini, već decenijama je prepoznata po vještini ovog plemenitog veza koju je Crna Gora zaštitila kao svoje nematerijalno kulturno dobro.

Utorak, 29. studenog 2022.

Na priloženom plakatu možete pogledati što vas očekuje u prosincu, u organizaciji tivatskog Centra za kulturu.

Stranice

Subscribe to RSS - Društvo