Koncert Gradskog zbora Jadran s gostima – završnica TMF -a

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. kolovoza 2024. - 17:43
Autor: 

Koncertom Gradskog zbora Jadran, koji vodi profesorica Andrea Orlando Tripović, 12.8., u 21 sat,  u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat bit će svečano zatvoren prvi Tivat Music Festival.

"Gosti koncerta, za koji vlada veliko zanimanje su Gradski hor Budva s dirigenticom Laurom Ivanović i Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor, s dirigenticom Dušicom Ćetković. Gradski hor Jadran obnovljen je zimus, poslije dvadesetak godina, pod okriljem Centra za kulturu Tivat, a publici će se u ponedjeljak predstaviti prvi put".

“Jedan od ciljeva Festivala je jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene, koji se ostvaruje osnivanjem novih ansambala i predstavljanjem domaćih izvođača, i pojedinaca i grupa, čiji je jedan od vrhunaca ove godine upravo premijerni nastup hora “Jadran”. Publika će imati priliku da uživa u poznatim mediteranskim kompozicijama, a završnica je posvećena tivatskoj pjesnikinji Maji Perfiljevoj i pjesmi Bokeljska noć, za koju je ona napisala tekst, a tivatski hor će je izvesti u prvoj horskoj obradi”, priopćeno je iz PR tima Festivala.

Andrea Orlando Tripović, dirigentica, profesorica je klavira i voditeljica klapa i zborova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Rijeci, RH. Radno i profesionalno iskustvo stekla je u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru i vodeći katedralni zbor Sv. Tripuna u Kotoru i nekolicinu klapa na području Kotora i Tivta, od kojih je najduži staž ostvarila s tivatskom klapom Jadran. Dugogodišnji je suradnik u organizaciji KotorArt- a i direktorica Fondacije Tivat Music Festival. Zaposlena je u Muzičkoj školi u Tivtu, gdje vodi i Gradski zbor.

„Zbor Jadran je svojevremeno bio osnovan na tradicijama hora Jadranske straže, oformljenog 1925. godine. Gradski hor Jadran, čije je ime naslijedio obnovljeni Gradski hor, od 1996. nekoliko godina je radio pod dirigentskom palicom prof. Nikole Gregovića. Članovi Hora su zaljubljenici u pjevanje, a njegov repertoar čine bokeški napjevi, crnogorske pjesme, pop pjesme, gospel, kancone i slično“.

Foto: Dalibor Ševaljević