TMF - Poznate operne arije izveli vrsni Dubrovački simfonijski orkestar i solisti

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 29. lipnja 2024. - 11:17
Autor: 

U organizaciji Fondacije Tivat Music Festival, pod pokroviteljstvom Centra za kulturu Tivat, koncertom Bilo jednom u svijetu opere, u Velikoj dvorani Centra za kulturu, sinoć je svečano otvorena nova umjetničko-edukativna platforma Tivat Music Festival.

Na koncertu je, po prvi put u Tivtu, nastupio eminentni Dubrovački simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, sa solistima: soprani Nikolina Pinko Behrends i Valentina Elizabeta Šilje, mezosopran Joana Dobrakowska i tenor Tomislav Jukić. Gosti koncerta bili su sopran Petra Radulović i bas Sava Vemić.

Direktorica Fondacije TMF, Andrea Orlando Tripović zahvalila je direktoru Centra za kulturu Tivat, Goranu Božoviću što je prepoznao značaj i potrebu jednog ovakvog festivala za lokalnu turističku i kulturnu ponudu.
“Pojedini segmenti festivala od osobitog su značaja za lokalnu zajednicu. Tu prije svega mislim na Gradski hor ,,Jadran“, koji od ove godine ponovo djeluje kao mješoviti zbor nakon dvadesetak godina. Dopustite mi da najavim da će ovogodišnje premijerno izdanje Tivat Music Festivala, biti zaokruženo upravo cjelovečernjim koncertom Gradskog hora “Jadran“ sa gostima 12. avgusta. Drugi bitan segment je muzičko obrazovanje djece i mladih kako bismo u njima sutra imali nosioce novih kreativnih muzičkih platformi”, kazala je direktorica Fondacije TMF, Andrea Orlando Tripović.

“Uz Festival mediteranskog teatra Purgatorije, TMF pozicionira Tivat kao značajni centar kulturne mape regiona i Tivat polako, ali sigurno postaje sigurna i značajna luka umjetnosti Mediterana. TMF ima i međunarodni i edukativni karakter, i razvojni i višegeneracijski karakter, valorizuje kulturnu baštinu, daje šansu mladim umjetnicima, TMF gradi publiku od malih nogu i, što je najvažnije, ima tendenciju da postane cjelogodišnji festival.Zato će CZK Tivat i dalje biti generalni pokrovitelj Festivala”, naglasio je direktor Centra za kulturu Goran Božović.
“U narednih mesec i po dana, mi bismo želeli da ostvarimo zajednicu, pre svega sa našim domaćinima, sa žiteljima Tivta koji su zainteresovani i koji imaju potrebu da sa nama podele ovu svojevrsnu proslavu kulture i umetnosti, sa onima koje ćemo ugostiti, vrhunskim umetnicima iz Crne Gore, regiona i sveta. Već večeras imate priliku da vidite naše ambasadore festivala, a to su sopran Petra Radulović i bas Sava Vemić. Već od večeras pokušajte da zamislite kako dah pevača i svirača postaje vaš dah, a vaš postaje njihov. Sa dahom u jedra našeg festivala”, riječi su kojima je umjetnička direktorica Festivala Dragana Jovanović otvorila TMF.

"Publika je u punoj dvorani uživala u popularnim arijama Pučinija, Donicetija, Belinija, Verdija, Mozarta, Bizea, Čajkovskog, Katalanija, Maskanjija, Tome. Koncertom je promovisan i jedan od ciljeva Festivala – uspostavljanje i jačanje veza i partnerstava sa regionalnim umjetnicima i festivalima. Posebno su se istakli sopran Petra Radulović i bas Sava Vemić, koji su plijenili talentom, i harizmom" .

Koncertu su prisustvovale brojne zvanice te građani i ljubitelji umjetnosti iz Boke kotorske i drugih sredina, koji su višeminutnim stajaćim ovacijama nagradili izvrsne soliste i glazbenike.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacija u Tivtu i Bokokotorskom zaljevu, od 28. 6. do 12. 8., u partnerstvu s Centrom za kulturu Tivat, uz podršku zlatnog sponzora Coca-Cola HBC Crna Gora, te kompanija Luštica Bay, Porto Montenegro, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Regent Montenegro i drugih značajnih sponzora, partnera i prijatelja iz zemlje i inozemstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.