Vanjska proslava sv. Tripuna u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 05. veljače 2023. - 13:34
Autor: 

Vanjska proslava sv. Tripuna održana je danas u Kotoru. Kao i prethodnih godina proslava je započela  dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih Gradskih vrata. Ispred katedrale sv. Tripuna obavljena je smotra, ispaljen počasni plotun te je odigrano kolo Bokeljske mornarice u čast svecu.

Dosadašnji kotorski biskup mons. Ivan Štironja  je poželio  dobrodošlicu prisutnima gdje je Sveti Tripun nastanjen kao najčasniji i najvjerniji građanin već 1214 godina:“ Svima vama, koji ga danas častite kao svoga nebeskog zaštitnika i čudotvornog zagovornika najiskrenije čestitam te želim i molim blagoslov Božji i uslišenje vaših molitava koje ćete danas izreći u ovoj drevnoj katedrali slaveći Boga i časteći moći relikvije sv. Tripuna i ostalih svetaca“.

Predsjedatelj današnjeg misnog slavlja  bio je mons. Draženu Kutleša, splitsko – makarski nadbiskup i metropolit Splitske metropolije. On je istakao da danas  slavimo Sv. Tripuna, sveca koji je ostavio dubok trag u ovom gradu.

Podsjetio nas je na mučeničku smrt sveca kojeg danas slavimo i  koji je znao  koja je posljedica,  ako javno prizna  svoju pripadnost Kristu: “Ovozemaljski život ima svoj  cilj, a taj cilj je jedinstvo s Bogom ostvareno u svojoj punini, u zajedništvu s njime u vječnosti.  Mirno umire samo onaj koji čvrsto vjeruje da ga čeka Bog. Mučenici su ljudi poput nas koji  vole  život i koji imaju ispravan osjećaj njegove vrijednosti kao Božjeg dara“.

Mons. Dražen Kutleša nas je potaknuo na razmišljanje o  ovozemaljskom životu i smislu  našeg postojanja.  Govori kako  Krista može svjedočiti samo  onaj koji  poznaje svoj identitet, onaj koji je slobodan i onaj koji je hrabar. To su tri temeljne odrednice svakog mučenika – svijest o vlastitom identitetu , hrabrost i sloboda.

Zapitao nas je  tko smo pred ljudima i kako se predstavljamo te da  moramo znati svoje korijene, koji predstavljaju  kvalitetu  naše vjere i našeg života.

Imali smo priliku čuti  kako se  vjera  mora vidjeti u našim  djelima.

„ Vjera nije bitna na osobnoj i društvenoj razini i to predstavlja razlog zbog kojeg smo izgubili svoj identitet, kao pojedinci, narod i vjernici katolici“.

Mons. Dražen Kutleša nam je također govorio  o vjeri  u 21. st., gdje su zapostavljene prave vrijednosti i gdje se  zbog ostvarenja egoističnih planova zapostavlja  glavni smisao života.  Zbog nerealnih ciljeva,  posežemo za pogrešnim ovisnostima. To je naša stvarnost.

Ali, kako navodi  mons. Kutleša, Isus nas potiče da gradimo mostove i stvaramo  puteve mira i solidarnosti. Ništa se ne događa mimo Božje providnosti. Upravo se u ljudskim patnjama i borbama  očituje  vjera i u našoj hrabrosti da je živimo. Potrebna je hrabrost za nositi križ i moramo biti svjesni da uz Božju pomoć možemo slobodno koračati.

Mons. Ivan Štironja je izrazio zahvalnost svima koji su na bilo koji način sudjelovali u Tripundanskim svečanostima. 

Svetoj misi su prisustvovali pored svećenika Kotorske biskupije i brojni svećenici i  redovnice kako iz susjednih gradova, tako i iz susjedne RH i  BiH.

Mješoviti zbor sv. Tripuna je uzveličao današnju proslavu, uz dirigentsku palicu prof. Anđele Homen, pratnji na orguljama sestre Dragice Kuštre i flauti prof. Pine Bubanje.

Vanjskoj proslavi i  misi prisustvovali su i : ministar unutarnjih  poslova RH Davor Božinović veleposlanik RH u CG Veselko Grubišić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković,  kao i mnogobrojni iz društvenog, kulturnog, političkog i  akademskog života.

Uslijedila je Svečana procesija ulicama Starog grada te ljubljenje Slavne glave.