Vanjska proslava sv. Tripuna u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 04. veljače 2024. - 16:22
Autor: 

Vanjska proslava sv. Tripuna održana je danas u Kotoru. Kao i prethodnih godina proslava je započela  dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih Gradskih vrata. Ispred katedrale sv. Tripuna obavljena je smotra, ispaljen počasni plotun te je odigrano kolo Bokeljske mornarice u čast svecu.

Na početku misnog slavlja,  upravitelj Kotorske biskupije i barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, pozdravio je sve prisutne  i zahvalio svima na dolasku.

 Svečanu pontifikalnu misu predslavio je  mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup, koji   nas   je zapitao  kako možemo opisati čovjeka i današnji svijet:  „Čini se, kao da je narušenoga zdravlja, a mi smo nemoćni. Kao da između ljudi, a i pojedinaca iz zajednica postoji raskol, podjela…“

Mons. Roko Glasnović, podsjetio nas je na mučeničku smrt sveca,  kojeg danas slavimo i koji je bio svjestan posljedice, ako javno prizna svoju pripadnost Kristu. 

Što vjera danas predstavlja te koliko je bitna za svaku obitelj, tj. temelje jedne obitelji, što znači biti istinski slobodan te žrtvovati svoj život zarad drugih, samo su neka od pitanja, koje smo danas sebe zapitali i pokušali odgovori na njih.

„Čovjek, koji  želi  sam sebe do dna shvatiti, mora se sa svojim nemirom i nesigurnošću, pa čak i sa svojom slabošću i grešnošću, svojim životom i smrću - približiti Kristu. Taj čovjek treba uči u Krista čitavim svojim bićem, treba usvojiti i prihvatiti svu stvarnost utjelovljenje i otkupljenje. Čovjek treba pronaći samoga sebe“ – kazao je dubrovački biskup.

Pitanje odlučnosti svakoga čovjeka je također jako bitno, jer se, kako smo imali priliku čuti tijekom propovijedi, često odričemo nekih odluka i ciljeva.

„Nijedan vjernik, koji ozbiljno shvaća svoju vjeru , ne može misliti kako mučeništvo  ne pripada njegovoj budućnosti“ – govori  mons. Glasnović te podsjeća na bijelo, zeleno i crveno mučeništvo, kojem pripada Sv. Tripun, koji pristaje umrijeti zbog svoje vjere.

„Živjeti s Kristom znači prestati misliti samo na sebe, odreći se sebe i svojih želja, pa ćemo onda usvajati  kreposti -  vjeru, nadu i ljubav i biti ponizniji, vedriji, strpljiviji i velikodušniji. Znat ćemo oprostiti drugima, pa i ono ljudski gledano, neoprostivo. Istinski  vjerovati u uskrsnuće i ljubiti može samo slobodan čovjek. Ljubi se samo ono za što si spreman umrijeti i onda to je onda ostvarena sloboda. Samo onaj tko je iznutra slobodan, može se odreći sebe, svojih planova i gledati iznad osobnih interesa, pa i  kad  se radi o izboru života i slobodnog prihvaćanja života ili  slobodnog prihvaćanja smrti. Za slobodu nas Krist oslobodi“ – kazao je biskup dubrovački. .

Svetoj misi   prisustvovali  su, pored svećenika Kotorske biskupije i brojni svećenici i  redovnice kako iz susjednih gradova, tako i iz susjedne RH i  BiH.

Mješoviti zbor sv. Tripuna je uzveličao današnju proslavu, uz dirigentsku palicu prof. Anđele Homen, pratnji na orguljama sestre Dragice Kuštre i flauti prof. Pine Bubanje.

Vanjskoj proslavi i  misi prisustvovali su i : ministar unutarnjih  poslova RH Davor Božinović;  veleposlanik RH u CG Veselko Grubišić;  generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković,  kao i mnogobrojni iz društvenog, kulturnog, političkog i  akademskog života.

Nakon mise, uslijedila je Svečana procesija ulicama Starog grada te cjelivanje  Slavne glave.