Službeni posjet predsjednika HNV-a Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 08. svibnja 2016. - 10:38
Autor: 

Na poziv Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonimir Deković predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i član Hrvatske građanske inicijative boravio je u službenom posjetu Zagrebu. Tom prigodom posjetio je značajne institucije Republike Hrvatske i susreo se s njihovim zvaničnicima.
Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić i članovi Odbora Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Ivo Jelušić održali su sastanak s g. Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb Ivom Škanatom. Sastanku je nazočio i predstavnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba.
Teme sastanka bile su položaj i zaštita identiteta hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori kao i zaštita kulturnog nasljeđa Hrvata u Boki kotorskoj s naglaskom na zaštiti obilježja bokeljskih Hrvata i Bokeljske mornarice od strane Republike Hrvatske te jačanje političkog djelovanja Hrvata u Crnoj Gori.
Sugovornici su se složili da treba pojačati suradnju između institucija u Republici Hrvatskoj i Hrvata u Crnoj Gori s ciljem zaštite njihovog kulturnog identiteta kao i njihovog svekolikog djelovanja u Crnoj Gori. U završnom dijelu sastanka gosti su predsjedniku i članovima Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputili poziv za posjet Boki kotorskoj.
Gospodin Deković i g. Škanata susreli su se i s predstojnikom Zvonkom Milasom u četvrtak, 5. svibnja. Teme sastanka bile su položaj hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, lokalni izbori na kojima nisu ostvareni očekivani rezultati jedine političke stranke Hrvata - Hrvatske građanske inicijative te zajednička afirmacija hrvatske kulturne baštine Boke kotorske – Bokeljska mornarica 809.

Predstojnik Milas je naglasio da će Državni ured, kao središnje tijelo za odnose s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske nastaviti pružati svekoliku potporu Hrvatima u Crnoj Gori u ostvarivanju manjinskih prava, posebice u zaštiti bogate kulturne baštine, te je u tom pogledu posebno istaknuo sporazum o zaštiti manjina između dviju zemalja.
Ovaj posjet je još jedan dokaz da Republika Hrvatska sve više nastoji davati potporu Hrvatima u Crnoj Gori, a česte uzajamne posjete dovoljno govore o sve jačoj suradnji Hrvata iz Crne Gore s matičnom državnom, kao i o međusobnoj povezanosti.