KARIKE 2012.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 14. siječnja 2012. - 11:20
Autor: 

Svetom Misom u katedrali-bazilici sv. Tripuna u nazočnosti velikog broja vjernika i štovatelja zaštitnika grada Kotora, proslavljen je Dan karika, prenos moći sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor 809.godine. Misno slavlje služio je po višestoljetnoj tradiciji župnik peraški i opat sv. Jurja msgr. Srećko Majić. Koncelebrirao je msgr. Tonći Belan generalni vikar Kotorske biskupije.
U doba ikonoklastičkih borbi mletački pomorci su 13. siječnja 809. prenijeli glavu sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. Bizantski car Konstantin Porfirogenet u drugoj polovici 10. stoljeća u znamenitom djelu "De administrando imperio" (O upravljanju carstvom), navodi da Kotor posjeduje i časti zemne ostatke sv. Tripuna mučenika.

Papa Klement VIII. dekretom od 17. rujna godine 1594. potvrdio je slavljenje sv. Tripuna za Kotorsku biskupiju na dan 3. veljače. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći sv. Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. stoljeća na Dan karika bira se mali admira, koji će izreći Lode – pohvale sv. Tripunu 27. siječnja, kada počinju Tripundanske svečanosti.
Jučerašnjim Euhraistijskim slavljem proslavljena je i treća godišnjica od kada je Sveti Otac Benedikt XVI. kotorsku katedralu uzvisio na počasni naslov Bazilike.
O ovom važnom događaju, koji se juče proslavio u Kotoru po 1203. put posvetićemo se u narednoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja", koja je na programu u četvrtak, 19. siječnja od 13h.
Kako je sinoć bilo u katedrali-bazilici sv. Tripuna možete pogledati u našoj foto galeriji.
Audio: Msgr. Srećko Majić opat sv. Jurja i župnik Peraški