Potpora državnog tajnika Milasa Hrvatima u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 08. rujna 2024. - 9:22
Autor: 

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, sa savjetnikom s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu dr. sc. Milanom Bošnjakom,  održao je jučer sastanak u Generalnom konzulatu RH u Kotoru. Sastanku su nazočili:  generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Na početku, prisutne je pozdravila generalna konzulica Lončarević,  zahvalila nazočnima na dolasku  te  izrazila zadovoljstvo dolaskom predstavnika Središnjeg državnog ureda te mogućnošću razgovora o projektima, koji su financirani od strane  Središnjeg državnog ureda i razgovoru o temama od značaja za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

Gospodin Milas i gospodin Bošnjak, kad god su u prilici, posjete hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori te su ti   susreti  značajni zbog mogućnosti detaljnijeg razgovora o brojnim problemima hrvatskih udruga. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uvijek se zalaže  za dobrobit hrvatskih manjina i u skladu sa svojim mogućnostima pomaže i  pruža  bezuvjetnu potporu.

Ovaj posjet predstavlja nastavak kontinuirane podrške hrvatskoj manjini u Crnoj Gori te je usmjeren na jačanje suradnje i poticanje očuvanja nacionalnog identiteta Hrvata izvan granica domovine. Glavne teme razgovora bile su zaštita kulturne baštine, obrazovanje, kao i mogućnosti financijske i institucionalne potpore projektima i programima kojima se promiču hrvatska kultura i identitet. Državni tajnik  Milas  izrazio je zadovoljstvo aktivnostima koje hrvatska zajednica provodi u Crnoj Gori te istaknuo važnost očuvanja identiteta i kulture kroz razne projekte i manifestacije.

Gospodin Bošnjak  je istakao  važnost programa stipendiranja mladih Hrvata iz Crne Gore za studiranje u Hrvatskoj. Na kraju posjeta, predstavnici Središnjeg državnog ureda poručili su kako će nastaviti s intenzivnom podrškom Hrvatima u Crnoj Gori, uz uvjerenje da će budući projekti i inicijative dodatno osnažiti položaj i identitet hrvatske manjine.

Prilikom susreta u Kotoru istaknuta je potpora i predsjedniku HGI –ja Adrijanu Vuksanoviću na predstojećim izborima u Kotoru,   koji se u ne tako olakotnim okolnostima, zalaže za prava Hrvata u Crnoj Gori.

Vuksanović je podsjetio na bezuvjetnu potporu hrvatske Vlade te odnose koji su na visokoj razini.

Deković i Vuksanović su izrazili zahvalnost gostima iz Središnjeg državnog ureda, ističući da je  njihov dolazak  od značaja zajednici, jer pokazuju empatiju za sve Hrvate u Crnoj Gori i brigu matične države, koja prepoznaje potrebu skrbiti za sve Hrvate izvan domovine.