Završen festival Poezika u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. lipnja 2018. - 8:40
Autor: 

Festival poezika počeo je preksinoć u Kotoru, književnom večeri Marka Tomaža. Tomaž je publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu Kina “Boka”, predstavio svoju zbirku poezije “Tridesetdeveti maj”.

Moderatorica Ksenija Rakočević je ovu večer koncipirala kao jedan oblik intervjua, tako da je pjesnik pričao o svom životu, u kome se prepliću stalne selidbe u različite republike, pa je njegov život tipična jugoslavenska  priča djeteta vojnog lica. Tomaš je rođen 1978. u Ljubljani. Živio je u Somboru, Splitu, Zagrebu, Sarajevu, a danas je nastanjen u Mostaru.

Govorio je o nastanku posljednje zbirke poezije, pričao je o tome koliko “mrzi” državu, kako je tijekom selidbe našao fotografiju na osnovu koje je nastala i jedna od pjesama, tako da se može zaključiti da ovaj umjetnik konstantno  piše  svoju biografiju.

Nakon pjesničke večeri, kotorska publika je uživala u koncertu kanatautorice Sonje Fegić – Fee, koja je na ovogodišnjem natječaju festivala Poezika u Novom Sadu dobila specijalnu nagradu. Njezine pjesme posjeduju izvjesnu dozu sakralnog tako da je dvorana Kina “Boka” bila pravo intimno i tiho okruženje  u kome je Fea  doprla do  slušalatelja koji su  mogli osjetiti emocije  koje je  glasom i gitarom autorica probudila.

Fea je s našim građanima Kotora, Isidorom i Aleksandrom Milivojević, bila član novosadske akustičarske grupe Prkos Drumski. Ovaj trio je preksinoć svoj nastup počeo pjesmom “More”.

Prvi dan Festivala Poezika završen je koncertom Nenada Marića, poznatijeg kao Kralj Čačka.
Kralj Čačka već godinama pomjera granice glazbenog izraza na ovim prostorima. Ljubitelji ove vrste glazbe, a Marić   svira “svoj bluz”, ovacijama su pozdravili pjesme: Moj Avatar, Deda Mraz je švorc, Zemlja snova, Dobro jutro, ljudi!, Želeo sam kao mali, U tvom malom mestu...

Organizatori su JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor i Kulturni centar Novog Sada.