Promocija knjige "Neću Romea, hoću tebe” Tatjane Ćalasan u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. rujna 2024. - 13:42
Autor: 

Promocija druge zbirke poezije "Neću Romea, hoću tebe”, autorice Tatjane Ćalasan, bit će održana u atriju kotorskog Kulturnog centra 24. 9., s početkom u 19 sati. Moderatorica programa bit će prof. dr. Tatjana Jovović.

Abrakadabra je ispisano na poleđini knjige. Magična riječ za one koji  znaju da namiguju.

"Druga zbirka poetskih zapisa Tatjane Ćalasan ,,Neću Romea, hoću tebe” je možda posljednja runda autorkinih razgovora sa Njime. Ono što nije možda jeste da je na knjizi radilo mnogo profesionalaca, gotovo trideset, prva je sa završenim kompletnim audio-vizuelnim materijalom u Crnoj Gori, te može da bude zanimljiva onima koji ponekad nemaju vremena da pročitaju. Promocija zbirke u Podgorici, početkom godine, je srušila nemlo načelo da malo ljudi dolazi na ovakve događaje, da se knjige ne čitaju i da muški dio populacije pruža otpor prema pisanoj poetskoj riječi. Sa svoje 82 pjesme, yt-stranicom, vizuelnom produkcijom, ovaj Romeo zna da zaintrigira i u ovom vijeku. Prva zbirka ,,Gramofon na jednu noć” je svakako iskočila iz standardnog, a Romeo ima veliki zadatak na svome početku: da dopre do srca, pobudi na igru i, eventualno, razmišljanje".

O zbirci su rekli, između ostalog:

... Ne dajte se zavarati nepodnošljivom lakoćom naslova i njegovim provokativnim lebdenjem na ivici banalnosti...

... Vještačka inteligencija će sigurno prisvojiti ovu knjigu za bazu podataka kako bi se napravio emocionalno pismen bionički čovjek ili emotivni robot...

... Neću Romea, hoću tebe: jer svima nam je potrebno da to od nekog čujemo. I svima nam je potrebno da to nekome kažemo...

 Knjigu su podržali Ministarstvo kulture i medija, Muzički centar Crne Gore, Grawe Crna Gora, Archifokus i Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor.