Novi broj Matice

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 18. svibnja 2020. - 8:50
Autor: 

Uz raznovrsne priloge iz hrvatskih zajednica s pet kontinenata časopis Matica u broju 5 (2020.) u seriji Jadranski otoci donosi iseljeničke priče Mljećana te kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti otoka Mljeta, smještenog u čarobnom dubrovačkom akvatoriju…

 Iz tiska je izišlo svibanjsko izdanje časopisa Matica koje donosi obilje raznovrsnih domovinskih i iseljeničkih priloga s udaljenih meridijana od Sjeverne do Južne Amerike kao i bližeg europskoga susjedstva. Građa, koju su napisali renomirani publicisti, raspoređena je na sedamdesetak stranica magazinskog formata te ilustrirana sa stotinjak fotografija, među kojima su najvrednije one snimljene u autentičnim lokalitetima metropolitanskih područja s udaljenih kontinenata, gdje naraštajima žive hrvatske iseljeničke zajednice poput Pittsburgha ili São Paula… Urednica časopisa Matica je Ljerka Galic, a nakladnik mu je Hrvatska matica iseljenika u 69 godištu. Svaki prilog časopisa Matica ima i sažetak na engleskom jeziku.

Vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH usredotočene su na stipendiranje mladih hrvatskih korijena iz inozemstva u ovoj akademskoj godini kada se dodjeljuje rekordnih 500 stipendija. Opisana je, nadalje, upućena financijska pomoć Vlade RH Hrvatima u Bosni i Hercegovini za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Trideseta je obljetnica formiranja Hrvatskoga sabora i suvremenog parlamentarizma u Hrvatskoj čije je etape opisao mladi povjesničar Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest Sveučilišta u Zagrebu.

Zasebni tematski sklop posvećen je posljedicama razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020., s osvrtom na oštećenja simbola Lijepe Naše – zagrebačke katedrale. Usto, opisana su i manja oštećenja Doma iseljenika tj. zgrade Hrvatske matice iseljenika. Na vremenskoj okomici od 140 godina donosimo i Šenoin zapis o potresu u Zagrebu 1880. Obrađeni su glavni rezultati hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, uključujući Zagrebačku deklaraciju o zapadnom Balkanu, repatrijacijama Hrvata iz trećih zemalja te ostalih građana EU-a u korona krizi. Bilježimo i akcije solidarnosti među 27 – članica EU-a u nezapamćenoj gospodarskoj i zdravstvenoj krizi. S druge strane, opisana je humanitarna pomoć domovini koja stiže sa svih strana svijeta iz naše dijaspore od Norveške do SAD-a. Tu je uobičajeno prisutna i solidarnost američkih Hrvata i Hrvatske bratske zajednice Amerike spram Lijepe Naše, a donosimo i informacije o njezinu uspješnom poslovanju unatoč ekonomskoj paralizi svjetskoga gospodarstva izazvanoj Covidom-19.

Ne propustite priloge stalnih Matičinih kolumnista kao što su abecednim redom Šimun Šito Ćorić, Darko Mihelj, Marin Knezović, Marjana Kremer, Davor Schopf, Nino Sorić i Sanja Vulić.

Među važnim obljetnicama opisan je zlatni jubilej Hrvatske katoličke misije Koblenz, koja okuplja oko 4.000 Hrvata u tom dijelu Njemačke. Članak je napisao stalni Matičin  suradnik, pisac i urednik njemačke Žive zajednice, dr. sc. Adolf Polegubić iz Frankfurta na Majni.

 Temat Jadranski otoci posvećen je kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima otoka Mljeta, smještenog u čarobnom dubrovačkom akvatoriju. Uz otočku stazu svetoga Pavla i književnu rezidenciju Odisejevo utočište, čitateljstvu bi mogle biti zanimljive životne karijere mljetskih iseljenika i to iz New Yorka i iz Kalifornije. Predstavljamo Mljećanina, velikog humanista, donatora i patriota, Niku Hazdovca iseljenika iz San Pedra. Obilježavajući Jurjevo u domovini i iseljeništvu, uredništvo se tom blagdanu zahvalilo i živopisnom naslovnicom u nježnim proljetnim bojama. Uz manifestaciju Noć knjige opisan je Matičin Virtualni festival iseljeničkih knjiga. Svibanjski svezak Matice donosi životne priče dvoje izuzetnih liričara Maje Perfiljeve i Vjenceslava Čižeka - rođenih u čarobnoj Boki kotorskoj, čije su se umjetničke karijere razvile izvan njihova zavičaja, a djela su im još za života uvrštena u najpoetičnija antologijska ostvarenja hrvatskoga pjesništva 20. stoljeća. Maja je autorica najizvođenijih hrvatskih balada koje su upisane u povijest hrvatske glazbene scene od sarajevskog vokalnog sastava „Indeksi“ do ode Kotoru znane Bokeljske noći koju izvodi Vice Vukov, dok je egzilant s višegodišnjom njemačkom putovnicom Vjenceslav autor potresnih lirskih minijatura utkanih u kanon hrvatske duhovne lirike olovnih vremena o čijem liku i djelu piše predsjednik Društva hrvatskih književnika profesor Đuro Vidmarović.

 Memo muzej u Puli je novost na koju čitatelji sigurno neće biti ravnodušni. Preporučujemo i mozaično složene rubrike kao što su Crorama (Hrvoje Salopek) i vijesti iz sporta (Željko Rupić).

 Tekst: Vesna Kukavica

 Poveznica Matica 5/2020: https://matis.hr/wp-content/uploads/2020/05/Matica-2020_5-za-web.pdf