Koncert ansambla Mare Nostrum održan na Otoku Gospe od Milosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. srpnja 2024. - 14:43
Autor: 


Svjetski afirmirani ansambl Mare Nostrum izveo "Planetarijum don Krsta Ivanovića”

Na nestvarno lijepoj, neotkrivenoj kamenoj pozornici pod odrinom dogodila se večer, koje će mnogobrojnim posjetiteljima ostati u trajnoj uspomeni. Spoj ambijenta, pažljivo odabranog programa i vrhunske zajedničke produkcije festivala TMF i KotorArt-a, učinili su da rijedak spoj visoke umjetnosti, prirodne, i kulturno-povijesne baštine uzdigne publiku u svojevrsnu alternativnu stvarnost.

"Na koncertu su se čula djela italijanskih renesansnih kompozitora, među kojima su posebnu pažnju privukla, u Crnoj Gori premijerno izvedena djela Bokelja don Krsta Ivanovića. Pod dirigentskom palicom Andrea de Karla i uz solistkinju Đuliu Bolkato, ansambl je izazvao oduševljenje publike koja ih je dva puta vraćala na bis. Nakon svečanih zvona crkve Gospe od Milosti, uz prisustvo zvanica iz kulturnog i javnog života Tivta, Boke i Crne Gore, posjetiocima su se obratili Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Dragana Jovanović, umjetnička direktorica TMFa i maestro de Karlo. Gospodin Činkota je izrazio veliko zadovoljstvo zbog prisustva Instituta kroz nastupe vrhunskih italijanskih umjetnika, koji ukazuju i na posebne veze naše dvije zemlje. Gospođa Jovanović je istakla oduševljenje zbog prvog ovakvog umjetničkog programa na Gospi od Milosti, i spoja umjetnosti i prirode. Takođe, naglasila je veliki doprinos g.đe Dobrile Bobe Popović, koja godinama izučava crnogorsku muzičku baštinu i njenu vezu sa svijetom. Maestro de Karlo je u ime ansambla rekao da je sinoćnji koncert kompletno ispunjenje i samog naziva ansambla (Mare Nostrum-Mediteran) i njihovog programskog opredjeljenja" - priopćili su organizatori.

TMF je već danas nastavljen programima za djecu kao i velikim koncertom Svjetskog džez orkestra Muzičke omladine, koji koncertom na lukobranu Luštice Bay, a nakon Dubrovačkih ljetnih igara, završava svoju europsku turneju.

Foto: Dalibor Ševaljević