Mare Nostrum - Koncert na otoku Gospe od Milosti

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. srpnja 2024. - 11:06
Autor: 

Jedan od najistaknutijih programa združenih produkcionih i umjetničkih snaga KotorArt- a i TMF-a održat će se 16. 7.,  na otoku  Gospe od Milosti, uz podršku Veleposlanstva  Italije u Crnoj Gori i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Renomirani svjetski ansambl iz Rima, Mare Nostrum, nastupit će pod dirigentskom palicom maestra Andree de Karla, izvodeći odabrana renesansna i barokna djela.

Skriveni biser Boke kotorske otvorit će se po prvi put kao umjetnička scena, a na njoj će premijerno u Crnoj Gori biti koncertno izvedeni dijelovi opera La Circe i Coriliano, za koje je libreto napisao don Krsto Ivanović.

„Kanonik crkve sv. Marka, rođeni Budvanin, hroničar i libretista, Ivanović je većinu svog života proveo u Veneciji, pišući libreta za opere koje su izvođene u Veneciji, Beču i Pjaćenci. Ansambl čine Đulija Bolkato, sopran, Gabrijele Toskani, violina, Marko Keršbaumer, violina, Ulrik Gaston Larsen, teorba, Tomas Kiđoni, violončelo, Amleto Mateuči, kontrabas i Lućija Adelaide di Nikola, čembalo i orgulje“. 

“Jedinstven spoj zvuka, istorije, arhitekture, duhovnosti i prirode ovaj događaj izdvaja i čini svojstvenim vrhuncem programa Festivala. Nadaleko poznat po unikatnosti i profesionalizmu, ansambl Mare Nostrum već dugi niz godina posvećeno istražuje i promoviše muziku baroknog i renesansnog perioda. U harmoniji sa ambijentom ostrva Gospa od Milosti, u narodu poznatog i kao Školj, na površini od 160 sa šezdesetak metara, ansambl će publici pružiti najvjerniji portret jednog vremena. Ostrvo, na kome se nalaze franjevački samostan i crkva Gospe od Milosti, posvećena začeću Bogorodice, već 500 godina obilaze hodočasnici, a te večeri priliku da ga posjete imaće i ljubitelji renesansne i barokne muzike. Premijerno će moći da čuju libreta skoro zaboravljenog crnogorskog libretiste don Krsta Ivanovića”, izjavili su iz PR službe Festivala.

„Mare Nostrum je osnovao Andrea de Karlo 2005. godine, kao ansambl viola. Ansambl se ubrzo okrenuo raznovrsnijem intrumentarijumu, i danas je repertoar prvenstveno baziran na baroknoj muzici rimskih kompozitora, s posebnim akcentom na vokalnoj muzici Alesandra Stradele (1639-1682). De Karlovo originalno istraživanje o odnosima ekspresivnosti, senzibiliteta i prirode zvuka pruža novo viđenje estetike vokalne i instrumentalne muzike 17. vijeka. U brojna izdanja ansambla ubrajaju se: Orgelbuchlein, s djelima Johana Sebastijana Baha, Le Concert des Violes, Coup de cour, (2010.), Nueva Espana (2012.) itd. Pod dirigentskom palicom Andrea de Karla ansambl je objavio zbirku kompakt-diskova s djelima Alesandra Stradele, u okviru projekta za izdavačku kuću Arkana. Na kompakt-diskovima snimljeni su: svjetska premijera serenade La Forza delle stelle, oratorijum S. Giovanni Crisostomo -kao prvo izdanje u svijetu (2014.), svjetska premijera oratorijuma S. Editta, vergine e monaca, regina d'Inghiliterra (2016.), oratorijum S. Pelagia (2017.), opera La Doriclea (2018), komična opera II Trespolo tutore (2020.), kao i nedavno otkrivena opera Amare e Fingere (2022.)“.