Koncert ansambla Labyrinthus u katedrali sv. Tripuna

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 04. listopada 2024. - 9:06
Autor: 

U subotu, 5.10.,  u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, s početkom u 19 h, održat će se koncert ansambla Labyrinthus, pod nazivom Anno domini 1166. Koncert se organizira u sklopu novog festivala rane glazbe Tollite portas,  a ulaz je slobodan.

Ansambl Labyrinthus, pod vodstvom umjetničkog direktora Danila Ryabchikova, čine solisti Jasmina Črnčić i Anastasia Bondareva,  kao i za ovu priliku, dodatni članovi zbora Varvara Loyko, Tatiana Argal i Polina Kryshen. Ansambl izvodi glazbu u rasponu od 12. do 14. st., i sudjelovao  je na poznatim europskim festivalima rane glazbe  među kojima su i Via Mediaeval, Tage Alte Musik, Regensburg, Alte Musik St. Gallen i Les Meridiens, Musica Mensurata. Nastupali su u Njemačkoj, Švicarskoj, Poljskoj, Francuskoj i Rusiji i izdali 5 albuma srednjovjekovne glazbe  za različite europske izdavačke kuće.

„Okosnicu programa koncerta čine djela koja su se izvodila na posvećenju Katedrale Sv. Tripuna, 19. jula 1166. godine. Muzika iz tog perioda sačuvana je u dva rukopisa iz 12. vijeka koji su načinjeni za potrebe katedrale, a to su Kotorski Pontifikal koji se danas čuva u Knjižnici Akademije znanosti u St. Petersburgu u Rusiji, i Kotorski misal, koji se danas čuva u Državnoj biblioteci u Berlinu. Kompletan muzički zapis mise posvete kotorske katedrale nije preživio, ali za potrebu ovog koncerta je rekonstruisan po principu analogije koja je moguća zahvaljujući postojanju drugih liturgijskih izvora iz tog perioda i provenijencije“.