Ansambl „Projekt Lazarus“ iz Zagreba održao koncert u Katedrali

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. veljače 2023. - 15:35
Autor: 

Ansambl „Projekt Lazarus“ iz Zagreba,  održao je sinoć   koncert  stare hrvatske sakralne glazbe (glazba 17. stoljeća), u katedrali sv. Tripuna.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio don Robert Tonsati : „ Kada se ovakva glazba izvodi u Katedrali, možemo reći da se ona vraća svojoj kući. To je glazba, koja je nastala za Crkvu i za njezine potrebe, koju je ovaj ansambl kroz znanstveno – istraživački rad priredio za umjetničku izvedbu.  Ova katedrala ima glazbenu djelatnost zabilježenu, odnosno dokumentiranu,  od samog trenutka njezine posvete. Dakle, od 1166. postoje napjevi, koji su ovdje pjevani i koji su sačuvani“. Također, don Robert je podsjetio kako se  u 15. st., u arhivskim spisima,  spominju  orgulje kotorske Katedrale.

Dr. sc. Martina Mičija Palić, umjetnička suradnica i korepetitorica,  pozdravila je u ime Hrvatskog glazbenog centra prisutne te rekla da je glavni cilj djelovanja Ansambla „revitalizacija i prezentiranje široj javnosti ove najstarije  naše glazbene baštine, koja je na neki način bila zaboravljena, sačuvana  samo u arhivskoj građi  i  nije se u većoj mjeri nalazila na koncertima“.

Ansambl „Projekt Lazarus“ profesionalni je glazbeni sastav koji djeluje na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine,  u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar (osnovane 2003.). Glavni cilj djelovanja ovoga ansambla je revitalizacija, promocija i prezentacija hrvatske glazbene baštine. Ansambl Projekt Lazarus osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana, ili se pak rijetko izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ili video zapisi. U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika ponajprije hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom korpusu, glazbenici Projekta Lazarus izvode djela renesansnih, baroknih, ali i modernih kompozitora, čija su ostavština visokovrijedna, jedinstvena umjetnička ostvarenja. Projekt Lazarus je ostvario značajan broj koncertnih nastupa, od kojih posebno izdvajamo sudjelovanje na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču u St. Peterskirche 2016. godine, zatim projekt Putevima Damjana Nembrija u okviru kojega smo nastupili na VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido u Veneciji, tri uzastopna nastupa na Varaždinskim baroknim večerima 2017., 2018. i 2019., kao i tri uzastopna nastupa na međunarodnom Festivalu Seviqc u Brežicama 2018., 2019. i 2020. godine. Ansambl Projekt Lazarus je također nastupao promovirajući hrvatsku glazbenu baštinu i u Rimu, Bernu, Münchenu, Strasbourgu, kao i drugim gradovima Hrvatske i Europe.

Ansambl čine glazbenici: Daniela Perosa, sopranistica; Nikolina Virgej Pintar, mezzosopranistica; Ivan Martinčić, tenor; Robert Palić, bas;  Darijan Ivezić, umjetnički voditelj.

Među prisutnima bili su i :  veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i svećenici Kotorske biskupije.

Organizatori i pokrovitelji koncerta: HRVATSKI GLAZBENI CENTAR; KOTORSKA BISKUPIJA; MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA REPUBLIKE HRVATSKE; GRAD ZAGREB.