Izložba „Bitka kod Lepanta u ilustracijama Andrije Maurovića“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 15. listopada 2024. - 12:54
Autor: 

Povodom obilježavanja 453. godine od Lepantske bitke JU Pomorski muzej organizira izložbu „Bitka kod Lepanta u ilustracijama Andrije Maurovića“.

"Izložbu čine 16 ilustracija poznatog slikara i crtača Andrije Maurovića koji su objavljeni u glasniku udruženja „Jadranska Straža“ u periodu od jula 1938. godine do novembra 1939. godine. Crteži tematski prate tok dešavanja prije i tokom Lepantske bitke. Objavljenih 16 ilustracija su uvod u dramatizovani tekst o Lepantskoj bici (La bataille de Lépante), potpisan P. Chack (Paul Chack) iz 1938. godine, a koji su objavljivani u Jadranskoj straži u pomenutom periodu. Postavljanjem ove male, ali za istoriju grada Kotora značajne izložbe, odajemo počast svim Kotoranima koju su stradali u bici kod Lepanta prije 453 godine, ali i proslavljenom crtaču i slikaru Andriji Mauroviću koji je rođen u Kotoru" - priopćavaju iz Muzeja.

Realizacija ovog projekta je podržana od strane Općine Kotor, u sklopu Programa manifestacije kulture i podrške društvenim djelatnostima za 2024. godinu. Autor izložbe je Ilija Mlinarević, kustos pomorsko-tehničke zbirke.
Izložba će biti postavljena na više lokacija u gradu.