Dubrovački simfonijski orkestar i solisti za početak TMF -a

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 03. travnja 2024. - 9:14
Autor: 

U suradnji Fondacije Tivat Music Festival, na čelu s direktoricom Andreom Orlando Tripović i kreativnog tima KotorArt-a, zaživjet će nova umjetničko-edukativna platforma. Uz podršku i partnerstvo s Centrom za kulturu Tivat i direktora gospodina Gorana Božovića prvi projekti bit će realizirani tijekom ljeta 2024. godine.

Otvaranje Tivat Music Festivala pod nazivom Bilo jednom u svijetu opere održat će se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, 28. 6., u 21 h. Koncert otvaranja publika će imati priliku ispratiti uz nastup eminentnog Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, i solista Valentine Elizabete Šilje, sopranistice, Bože Jurića Pešića, tenora, i Tomislava Jokića, tenora. Također, kao gosti koncerta nastupit će Petra Radulović, sopranistica , i Sava Vemić, bas.

"Program je sastavljen od najznačajnijih arija Pučinija, Donicetija, Rosinija, Belinija, Verdija, Mocarta, Hendla. Ovim koncertom promoviše se jedan od ciljeva samog Festivala – uspostavljanje i jačanje veza i partnerstava sa regionalnim umjetnicima i festivalima, pa tako nastupaju solisti iz Crne Gore i Hrvatske u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ansambla sa dugom tradicijom i praksom nastupanja kako na hrvatskoj tako i na internacionalnoj sceni, vođen dirigenticom iz Bosne i Hercegovine, Samrom Gulamović. Pored već nekoliko postojećih ozbiljnih festivala na različitim lokacijama crnogorskog primorja koji se bave umjetničkom muzikom i razvojnim strategijama, veliko nam je zadovoljstvo što će se od ove godine toj listi dodati i Tivat Music Festival. Tivat kao destinacija koja posljednjih godina postaje jedna od glavnih turističkih atrakcija, realizacijom ovog projekta promoviše se i kao svojevrsni umjetnički centar Boke kotorske. Promovisanje umjetnika iz Crne Gore, te kroz raznolikost sadržaja, počev od programa za najmlađe preko operskih koncerata i resitala, džez koncerata, koncerata gostiju iz inostranstva, premijernih koncerata novooformljenih anasambala, sa posebnom pažnjom, publika će imati širok spektar događaja koje mogu posjetiti i ispratiti u periodu od sredine juna do sredine avgusta. – poručili su iz PR tima Festivala. Ova platforma kao neke od svojih prioritetnih zadataka ima realizovanje kvalitetnog umjetničkog sadržaja tokom čitave godine, zatim razvoj publike kroz kreativno osmišljene i pažljivo izabrane programe, čuvanje i unaprijeđenje lokalnog nasljeđa, jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene, kao i promovisanje domaćih mladih talenata i ženskog stvaralaštva. Festival se posebno fokusira na predstavljanje i podržavanje mladih umjetnika rodom tj. porijeklom iz Crne Gore. Takvi su upravo i specijalni gosti otvaranja Festivala, Petra Radulović, sopran, i Sava Vemić, bas, koji, iako mladi, uspješno grade međunarodnu karijeru i već sada impresioniraju svojim uspjesima. Kao svojevrsni ambasadori Festivala nastupaju i predstavljaju kulturu regiona na internacionalnoj sceni. Petra Radulović rođena Kotoranka, nakon što je rano otkrila svoju ljubav prema muzici i teatru, odlučila se da proširi i nadogradi znanja koja je stekla tokom školovanja u Crnoj Gori, u jednoj od najrenomiranijih svjetskih obrazovnih institucija iz oblasti muzike na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Trenutno sa angažmanom u Hanoverskoj državnoj operi nastavlja svoj put i razvoj na polju operske muzike" - priopćavaju organizatori.

"Za mene je velika čast što sam dio koncerta svečanog otvaranja Tivat Music Festivala. Odrastajući pod uticajem bogate kulture i prekrasne ljepote Boke kotorske i Dubrovnika, san mi je bio da sarađujem sa prestižnim ansamblom, kakav je Dubrovački simfonijski orkestar. Ova prilika mi omogućava ne samo da pokažem svoje znanje i strast prema muzici, već i da odam počast kulturnom nasljeđu koje me oblikovalo. Duboko sam zahvalna na prilici da doprinesem ovom incijalnom događaju novog Festivala, koji će stvoriti trajne uspomene i slaviti fuziju muzike i tradicije" - izjavila je Petra Radulović.

"Sava Vemić, Beograđanin, porijeklom sa Durmitora, svojim glasom privlači pažnju nekih od najvećih operskih kuća svijeta, a publiku lako osvaja svojim nastupima. U svojoj dosadašnjoj karijeri imao je priliku da sarađuje sa nekim od najeminentnijih pjevača i dirigenata. Ovo dvoje mladih umjetnika kao domaćini će ugostiti dva imena svjetske operske scene, Bendžamina Blisa i Ninu van Esen, na još jednom koncertu Festivala posvećenom operskoj muzici pod nazivom Veče operskih arija, koji će se održati 25. jula. Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacije u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku Luštice Bay, Porto Montenegra, Regenta Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners i drugih značajnih sponzora, a sa širokom mrežom programskih partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival" - stoji u priopćeenju organizatora.


PR služba festivala TMF
office@tivatmusicfestival.com
Više o festivalu TMF:
"Tivat Music Festival (TMF) je nova umjetnička platforma na primorju. Tivat, kao najznačajnija ljetnja zračna i pomorska luka Crne Gore, predstavlja i jednu od najvažnijih destinacija elitnog turizma u Crnoj Gori. TMF je formiran sa misijom da doprinese brendiranju Tivta kao crnogorske luke muzike, kroz realizaciju širokog spektra kvalitetnih muzičkih programa. Kao kosmopolitski grad Boke kotorske i primjer ubrzanog razvoja modernog grada, Tivat predstavlja jednu od najperspektivnijih crnogorskih opština, za koju planiramo da uvežemo kulturno-umjetničke programe koji će afirmisati upravo ovakav njen profil i vrijednosti".