Velika zainteresiranost za tribinu o sportskoj kardiologiji

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. svibnja 2017. - 10:06
Autor: 

U prepunoj dvorani  kotorskog kina “Boka” sinoć je održana tribina  SPORTSKA KARDIOLOGIJA, kao nastavak suradnje između JZU Dom zdravlja Kotor i JU Kulturni centar “Nikola Djurkovic” i ovoga puta, Udruženja sportskih kardiologa Crne Gore.

Da je ova tema privukla pozornost potvrđuje i činjenica da su u publici, pored građana i zdravstvenih radnika, bili sportski veterani kao i mlade nade naših klubova – Vaterpolo akademije CATTARO,  odbojkašice GIMNAZIJALCA i Košarkaskog kluba KOTOR, s trenerima.

Nazočne je, u ime organizatora pozdravio dr. Igor Kumburović, direktor kotorskog Doma zdravlja,  istakavši činjenicu da sportaši zavrijeđuju poseban način zdravstvene zastite, zbog svakodnevnih napora kojima su izloženi tijekom treninga.

“S obzirom da obični ljudi, rekreativci,  pa čak i sportisti ne znaju pravu istinu o dopingu, upadaju u najgoru zamku upropaštavanja zdravlja, a cijena je riskiranje vlastitog zivota. Zato smo večeras ovdje – da pitamo, da se edukujemo, naučimo, a imamo i od koga”, kazao je dr. Kumburovic. 

Čast i zadovoljstvo da  u društvu  medicinskih stručnjaka podijeli lična saznanja o uporabi doping supstanci koje mu, kako je rekao, nikada nijesu bile saveznik na putu do vrhunskih sportskih rezultata, imao je i naš sugrađanin, vaterpolista, a sada ministar sporta - Nikola Janović.

Motive za korišćenje doping supstanci, Janović vidi  u  nezadovoljstvu postignutim rezultatima sportiste, želja  da se izbori sa stresom, ubjeđenje da i drugi koriste doping, nedostatak samopouzdanja i znanja o posljedicama dopinga, presing od strane trenera, dokazivanje pred obitelji i prijateljima, suigračima, navijačima....

To je lavirint iz kojeg je teško pronaći izlaz, jer su sve pobjede pod dopingom Pirove, a  posljedice često i fatalne po život“, poručio je Janović, apelirajući na djecu i mlade da prije nego što zaplivaju sportskim vodama, treba da znaju da će sa dopingom  jednog dana možda postati pobjednici, ali će nakon dopinga biti doživotni gubitnici.

Predavanje na temu „Iznenadna srčana smrt kod sportista" održao je  kardiolog, dr. Mihajlo Vukmirović, specijalist interne medicine u Kliničkom centru Crne Gore, dok je  o "Dijagnostičkim metodama u testiranju pacijenata" govorio kardiolog dr. Davor Kumburović, specijalist interne medicine u kotorskoj bolnici.

Od 2013.g. kotorski Dom zdravlja ima i specijalistu medicine sporta. To je dr. Jelena Milutinović - Pejović, koja je upoznala nazočne s "Doping kontrolom sportista".

Tribina o sportu nastavak je suradnje kotorskog Kulturnog centra i Doma zdravlja, o organiziranju edukativnih tribina i predavanja, kojima su obuhvaćene aktualne teme iz oblasti medicine i zdravih stilova zivota.