U Veneciji pronađena najstarija karta Hrvatske – iz 16. stoljeća

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. travnja 2020. - 8:05
Autor: 

Karta je bogat izvor za povijesna i geografska istraživanja, jer je na njoj prikazano mnogo naselja, među kojima i ona kojih više nema, što će usmjeriti arheologe na nova istraživanja U Državnom arhivu u Veneciji otkrivena je najstarija rukopisna karta koja prikazuje jedan dio Hrvatske, srednju i dio sjeverne Dalmacije, s detaljnim prikazom obale od Vodica do Omiša, Dalmatinske zagore i dijela Bosne. Izradio ju je nepoznati autor početkom 16. st. Karta je u obliku pravokutnika dimenzija 29×60 cm. U znanstvenom časopisu Geoadria, koji izdaju Hrvatsko geografsko društvo Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, kartu su objavili i detaljno analizirali znanstvenici sa Sveučilišta, povjesničar Kristijan Juran i geograf Josip Faričić te povjesničarka i povjesničarka umjetnosti Karen-edis Barzman sa Sveučilišta Binghamton iz savezne države New York (SAD), piše Večernji list.

 Dosad se kvalifikacija najstarije karte s prikazom dijela Hrvatske pripisivala karti Istre koju je 1525. izradio Pietro Coppo i karti sjeverne Dalmacije, Like i Krbave, nepoznatog autora koju je oko 1530. tiskao mletački izdavač Matteo Pagano.

Sudeći po detaljima, novootkrivena karta bila je vrlo povjerljiv i tajni mletački dokument. Na karti je detaljan prikaz naseljenih mjesta, kako utvrđenih tako i neutvrđenih, utvrda, putova, tokova rijeka, planinskih lanaca, šuma, mostova pa čak i mlinova.

U utvrđenim mjestima jasno se uočavaju bedemi, crkve i stambene zgrade. Karta je nastala između 1505. i 1510., neposredno nakon Drugoga mletačko-osmanskog rata 1499.- 1503. u kojemu su Mlečani prvi put snažnije osjetili posljedice osmanskih upada i ranjivost svojih posjeda, pa su inzistirali na boljem i detaljnijem poznavanju zaobalja prije novih osmanskih upada. Suradnja mletačkih vlasti s hrvatskim plemstvom u zaleđu radi obrane od Osmanlija bila je nužnost.

Izvor: kamenjar.com