U Tivtu počinje Festival vjetra

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 25. travnja 2024. - 17:59
Autor: 

Treće izdanje Festivala vjetra, sportsko-edukativno-multimedijalne manifestacije posvećene kulturi života uz more, počinje u petak, 26.4., na gradskoj rivi Pine u Tivtu, uz koncert regionalnih punk-rock zvijezda, beogradski sastav Partibrejkers.
Cjelomjesečna vikend manifestacija proizvod je široke suradnje lokalne zajednice, koju u ovom projektu predvodi Jedriličarski klub Delfin. Podržan od Općine Tivat, Turističke organizacije Tivat, lokalnih institucija kulture, obrazovnih ustanova, sportskih i nevladinih udruga, te međunarodnih jedriličarskih fondacija, Festival vjetra prvog vikenda donosi dobru zabavu i 19. Tivatsku regatu UNA Montenegro Cup.
Program na Pinama počinje u petak, 26. 4., u 20 sati uz lokalni bend Milky Wave. Na repertoaru jednog od najpopularnijih sastava klupske scene u Crnoj Gori nalaze se elektro/pop/funk/rock hitovi inozemnih i domaćih izvođača u izvođenju gitariste i frontmena Marka Đurišića, basiste Aleksandra Dragojevića i bubnjara Davora Markovića.
Oficijelna ceremonija otvaranja Festivala vjetra 2024., zakazana je za 21.30 sati. Obratit će se Nina Lakićević, direktorica Turističke organizacije Tivat, Richard Gadbois, direktor fondacije „Richard&Frances Gadbois Foundation“ , koja podržava projekt Wind Fest i razvoj olimpijskog jedrenja u Crnoj Gori i dr. Frano Tripović, predsjednik JK Delfin, a treće festivalsko izdanje će zvanično otvoriti predsjednik Općine Tivat, Željko Komnenović.
Slijedi koncert Partibrejkersa, koji s nestrpljenjem očekuju fanovi iz cijele Crne Gore.
„Već nekoliko puta reinkarnirani, beogradski punk-rock band Paribrejkers opstaje na sceni duže od četiri decenije jer je uvjerenje ono što ih povezuje. Ironija i sarkazam baza su njihovog performansa. Kroz njihove pjesme progovara ulica, ona žilava, sa parolom ‘sloboda ili ništa’, a za tako nešto potrebno je biti dovoljno glasan u snu i javi protiv gramzivosti i pohlepe. Jer zabava još traje u ovom našem sirotinjskom carstvu, kiselom i slatkom, i tako će biti Hiljadu godina, sve do novog ledenog doba. Istorija jugoslovenskog rock’n’roll-a ne poznaje bend koji je svoj autsajderski položaj transformisao u fascinantniji generacijski zvuk. Njihove pjesme su iznad istoka i zapada, ako niste, krajnje vrijeme je da ih i vi čujete,“ stoji u najavi koncerta.
U danima vikenda očekuju nas jedriličarske regate. Mala tivatska regata rezervirana za natjecatelje u klasama Optimist i ILCA koji stižu iz svih bokeljskih klubova, jedri se u subotu, 27. 4., od 11 sati.
Posljednja nedjelja u mjesecu tradicionalno donosi Tivatsku regatu UNA Montenegro Cup, koja ove godine ima svoje 19.izdanje. Natjecanje je otvoreno za sve brodove tipa krstaš, odjedrene barke i katamarane, a jedri se na izuzetno atraktivnoj ruti- Ponta Seljanova, Gospa od Milosti, Sveti Marko, tjesnaci Ralo i Verige, obilazak Peraških otoka i povratak u cilj na Ponti Seljanovo.
Start 19. Tivatske regate UNA Montenegro Cup planiran je u nedjelju, 28.4., u 11 sati.
Proglašenje pobjednika Male tivatske regate i Tivatske regate UNA Montenegro Cup zakazano je ispred JK Delfin na Seljanovu 28.4., u 19 sati. Prethodi tradicionalna večera za sudionike, a slijedi koncert Ansambla Toć.
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže besplatnim programima festivala, a za publiku koja želi pratiti Tivatsku regatu s mora, ove godine su osigurali i besplatan brodski prijevoz. Brod iz flote Knez Lipovac isplovljava s Pina u nedjelju, 28.4., u 11.30 sati, a broj mjesta je ograničen.
Festival vjetra traje do subote, 25.5., a donosi bogat sportski, kulturni, edukativni i zabavni program koji je dostupan na web sajtu- windfest.me.