Treće izdanje Festivala vjetra od 26.4. do 25.5.

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2024. - 14:56
Autor: 

Tivat će i ovog proljeća biti domaćin Festivala vjetra, uz koji će jedriti vikendima od 26.4. do 25.5.,  kroz 15 sportskih, edukativnih, kulturnih i zabavnih programa na različitim lokacijama uz obale i u zaleđu grada, poručili su organizatori i partneri na današnjoj press konferenciji povodom predstavljanja trećeg festivalskog izdanja.

Jedriličarski klub Delfin, kao strateški partner Općine Tivat i Turističke organizacije Tivat, nastavlja da promovira  autentičnu lokalnu kulturu života s  morem, okupljajući institucije i javne kompanije, nevladine i sportske udruge, kreativna udruženja i pojedince, koji zajednički donose cijelomjesečnu vikend feštu, namijenjenu prije svih građanima Tivta i Boke, poručila je obraćajući se u ime Općine Tivat i turističke privrede direktorica  Turističke organizacije Tivat, Nina Lakičević: „Ovaj festival se odvija u pravo vrijeme i za našu zajednicu je jako bitno da razvijamo ovakvu priču. Priču o promovisanju lokalnih javnih prostora kao mjesta susreta i druženja, priču o udruživanju lokalnih snaga, kroz sport, edukaciju, kvalitetan kulturni, ali i zabavni program sa davanjem pozornice mladim muzičarima i talentima. Autentičnom ponudom, posebno u predsezoni, bićemo zanimljivi i gostima koji žele da osjete iskrenu atmosferu destinacije koju posjećuju. Opština Tivat i TO Tivat naročito su ponosni što je Delfin zaslužio povjerenje naučnih institucija, te festival donosi još jednu internacionalnu konferenciju na temu nautičkog turizma i održivog razvoja lokalne zajednice.  Koristim priliku da pozovem cijelu našu zajednicu i sve goste i posjetioce Tivta da dođu na otvaranje Festivala, 26. aprila na Pinama, i budu s nama u danima vikenda do kraja maja. Dobrodošli!”

Predsjednik JK Delfin i idejni tvorac Festivala vjetra, dr.  Frano Tripović ukazao je da jedrenje i plovidba nisu samo sport i profesija, već vještine neophodne za život s  morem i uz more, te klub edukaciju smatra svojom obvezom, trudeći se da se pozicionira kao osnovna pomorska škola:   “Festival vjetra promoviše svjetlost, buđenje, rađanje, dobrotu. Kreativnost i radost. Slavi život. Sada i ovdje, oslanjajući se na bogato prirodno i kulturno nasljeđe koje baštinimo. Obraća se prije svih mještanima Tivta i Boke i želi promovisati razloge da ostanemo doma. Život nisu lijepa zdanja i gradovi, život su ljudi. Nematerijalna i materijalna kulturna baština, kultura u cjelini, jedino je što može da se prenese s koljena na koljeno, kroz njegovanje i edukaciju. To je ono što mi radimo, hvala svima koji nas podržavaju.”

Ukazavši da je manifestaciju i ove godine podržalo preko trideset privrednih subjekata te da se realizira  uz podršku Općine Tivat, Turističke organizacije, međunarodnih fondacija Francis&Richard Gadbois i William Gilspie, direktorica  Festivala vjetra, Vesna Vukić, poručila je da je upravo autentičnost ono što ga čini vrijednim turističkim proizvodom:  “Skloni smo da podilazimo turistima, stavljajući njihove želje i potrebe na prvo mjesto. Ne treba da zaboravimo da turisti ne dolaze u Crnu Goru zbog ekskluzivnih hotela, već dolaze u ekskluzivne hotele zbog Crne Gore. Neophodno je da čuvamo znanje koje imamo, vještine koje su potrebne da bismo sačuvali kulturu života. I bili zanimljivi. To je jedan od postulata održivosti koji želimo da naglasimo ovim projektom.“

Program i ove godine počinje posljednjeg vikenda ovoga mjeseca, kada se tradicionalno jedri Tivatska regata UNA Montenegro Cup, kojom službeno počinje nautička sezona u Boki kotorskoj. Otvaranje je zakazano za 26.4., na gradskoj rivi Pine, kada će nastupiti jedan od najpopularnijih bendova klupske scene u Crnoj Gori- Milky Wave, kao predgrupa beogradskom punk-rock sastavu Partibrejkersi.

Festival nastavlja prvog svibanjskog vikenda izložbom regionalnog udruženja vizuelnih umjetnika Adriatic Artists, koju će ugostiti JU Muzej i galerija Tivat, dok nas vikend kasnije čeka izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta i nastavak međunarodne znanstveno -stručne konferencije „Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija.“

Osvrćući se na saradnju sa JK Delfin, prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta Kotor UCG i direktorka konferencije, prof. Dr Zorica Đurović, zahvalila je u ime fakulteta za priliku da budu jedan od ključnih partnera u pripremi i realizaciji edukativnog programa u okviru Festivala vjetra: „Zahvalni smo, u tom smislu, prije svega Jedriličarskom klubu Delfin koji je za sve nas primjer prave, iskrene i proaktivne društvene odgovornosti, a mi smo svi tu zajedno da ona bude i efikasna. Došlo je vrijeme da pokažemo svoju zahvalnost, da pokažemo svoju odgovornost i da Boku zaštitimo, najprije od nas, a zatim i od svih ostalih, i da je sačuvamo kao dragulj koji ona jeste i da učinimo i sve aktivnosti u okviru nje, održivim i zdravijim. Upravo to je i ideja konferencije koja je nama, kao Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore povjerena, naravno, u saradnji sa JK Delfin i svima vama.

Partner festivala je i Centar za kulturu Tivat, koji organizira  predstavu „Druga strana vjetra“, a i u produkciju su i ove godine uključene Muzička škola Tivat i JUŠOSMO Vida Matjan iz Kotora koje pripremaju tri programa klasične glazbe, među kojima i veliki koncert s  Glazbeno prosvjetnim društvom Tivat na Gadskoj rivi.

Sportski program, pored Male tivatske regate i 19. izdanja Tivataske regate, donosi i Virtualnu regatu i Regatu veterana, te novo izdanje off-road biciklističke utrke Enduro Race na Vrmcu.

Festival vjetra će tradicionalno biti završen na Ponti Seljanova.

„Na Dan mladosti plesaćemo u gradu dobrih vjetrova slaveći život uz kultnog crnogorskog repera Random i nastup beogradskog sastava Eyesburn, koji će koncertom na Festivalu vjetra 2024 obilježiti 30 godina rada. Svi programi su i ove godine besplatni za posjetioce,“ poručili su organizatori i uputili zainteresirane da posjete web sajt festivala- www.windfest.me.