U Kotoru održan psihoedukativni trening namijenjen adolescentima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. kolovoza 2024. - 9:50
Autor: 

JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković'' Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica, u suradnji s Omladinskim klubom Kotor organizirali su 26. 8., psihoedukativni trening "Osjeti, pa kaži", koji je namijenjen adolescentima s ciljem osvješćivanja emotivnih i komunikacijskih obrazaca, te nudi edukaciju o posljedicama ovakvih obrazaca i o njihovim funkcionalnim alternativama. Trening je vodila MA Anja Simonović.

Četverosatni trening se sastojao iz dvije povezane radionice. Prva radionica adresira izražavanje osjećanja i pomaže mladima u prepoznavanju poteškoća s emocionalnom ekspresijom. Ova radionica je, također, korisna u razumijevanju nastanka navedenih poteškoća i instruira mlade o načinima njihovog prevladavanja. Druga radionica u svoj fokus stavlja podučavanje polaznika o razlikama između asertivnog, pasivnog i agresivnog načina komuniciranja i kroz praktične primjere daje okvir za implementiranje efikasnije i adekvatnije komunikacije u svakodnevnim odnosima.

"MA Anja Simonović je asistentkinja na Departmanu za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije, kao i doktorand studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je završila i master studije kliničke psihologije. Pored akademske karijere, svoj doprinos mentalnom zdravlju mladih pruža i na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu i u Centru za mlade "CEZAM", gdje radi savjetodavno sa adolescentima, ali i u okviru privatne psihoterapijske prakse, kroz rad sa djecom i mladima i njihovim porodicama, u svojstvu sistemskog porodičnog psihoterapeuta. Član je različitih strukovnih udruženja, aktivna je autorka naučnih radova i organizatorka i učesnica mnogobrojnih konferencija, kongresa i skupova iz svoje naučne oblasti".