Svečana sveta misa u crkvi sv. Mateja u Dobroti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. rujna 2015. - 8:59
Autor: 

Povodom blagdana Svetoga Mateja, danas će se u istoimenoj crkvi u Dobroti održati svečana sveta misa, s početkom u 18 sati, a predvodit će je monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski.

Crkva sv. Mateja od XVIII. stoljeća je matična crkva Dobrote. Sagrađena je na temeljima manje, srednjovjekovne crkve iz XIII. stoljeća, posvećene istom svecu. Prve podatke o njoj daje nam kameni natpis, koji se sada čuva u sakristiji, i na kojem stoji da je prvobitnu crkvu podigao svećenik Lampardije iz Vergona "U čast Sv. Mateja apostola i evanđeliste". Po tekstu i stilu klesanja, gotičkih slova i skraćenica, zaključujemo da pripada XIII. stoljeću. Također, o crkvi nam svjedoči i Statut bratovštine Sv. Križa u Kotoru. U njemu je navedena obveza svim članovima Bratovštine da jednom godišnje posjete crkvu sv. Mateja.
U crkvi se čuva pozlaćeni relikvijar Krvi Božje iz XV.-XVI. st., zatim relikvijar s Golgote, spomenute moći sv. Mateja, misno ruho, čipka, kao i zlatom ukrašena planita s francuskog dvora Luja XVI..