PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. MATEJA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 22. rujna 2012. - 14:16
Autor: 

Jučer je u Crkvi proslavljen blagdan svetoga Mateja apostola i evanđeliste. Svete Mise služile su se diljem Kotorske biskupije, a centralna svečanost bila je u Dobroti, gdje je u istoimenoj crkvi sveto Euharistijsko slavlje predvodio msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski, uz koncelebraciju generalnog vikara don Antona Belana i velikog broja svećenika. Svetu Misu uzveličao je zbor "Sveti Matej". Otac biskup je u homiliji istakao primjer sv. Mateja koji treba nasljedovati, svjedočeći Isusa Krista u svakodnevnom životu. Također, preuzvišeni Ilija Janjić je predstavio dva nova svećenička kandidata Kotorske biskupije i pozvao vjernike da im pruže molitvenu potporu.
Na koncu sv. Mise, domaćin don Ante Dragobratović zahvalio se Bogu, ocu biskupu, subraći svećenicima i vjernicima, koji su sudjelovali u proslavi patrona župe. Nakon toga vjerni puk je ljubio moći sv. Mateja. Naime, dio svečeve ruke se čuva u dobrotskoj župnoj crkvi, dok je tijelo sveca pohranjeno u talijanskom gradu Sallernu, gdje je 1084. godine prenešeno iz Etiopije.

Treba istaći i elementarno neznanje onih koji su postavili informativnu tablu u blizini crkve, na kojoj stoji "Sveti Matija", što ne odgovara istini, jer sv. Matija i sv. Matej (koji je patron crkve), nisu iste ličnosti.
Crkva sv. Mateja od XVIII. stoljeća je matična crkva Dobrote. Sagrađena je na temeljima manje, srednjovjekovne crkve iz XIII. stoljeća, posvećene istom svecu. Prve podatke o njoj daje nam kameni natpis, koji se sada čuva u sakristiji, i na kojem stoji da je prvobitnu crkvu podigao svećenik Lampardije iz Vergona "U čast Sv. Mateja apostola i evanđeliste". Po tekstu i stilu klesanja, gotičkih slova i skraćenica, zaključujemo da pripada XIII. stoljeću. Također, o crkvi nam svjedoči i Statut bratovštine Sv. Križa u Kotoru. U njemu je navedena obveza svim članovima Bratovštine da jednom godišnje posjete crkvu sv. Mateja.
U crkvi se čuva pozlaćeni relikvijar Krvi Božje iz XV.-XVI. st., zatim relikvijar s Golgote, pomenute moći sv. Mateja, misno ruho, čipka, kao i zlatom ukrašena planita s francuskog dvora Luja XVI..
Kako je bilo jučer u Dobroti na proslavi blagdana sv. Mateja pogledajte na fotografijama našeg vjernog slušatelja Mata Dabovića.