Program Festivala etnološkog filma u Risnu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. kolovoza 2022. - 9:47
Autor: 

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022. održat će se u Risnu od 1. 9.  do 3. 9.,  u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Ideja Festivala jeste  publici pružiti  mogućnost upoznati se  s raznovrsnošću  kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podigne nivo svijesti o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa.

Ovogodišnje revijalno izdanje Festivala pripremljeno je na osnovu selekcije filmova režisera Vladimira Perovića.

Tijekom trodnevnog programa bit će prikazano 10 filmova iz 8 zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala. 

„Cilj nam je da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a ujedno publici i stvaraocima pružimo priliku boljeg razumijevanja, razmjena ideja i unaprjeđenja stvaralaštva. Shodno tome, ovogodišnji Festival ugostiće režisere čiji će filmovi biti prikazani na Festivalu i koji će u interakciji sa publikom, ali i stručnim licima biti u mogućnosti da predstave svoj film, lični doživljaj filmske umjetnosti, kao i dosadašnje projekte na kojima su radili“ – priopćavaju  organizatori.

Prvog dana Festivala, nakon ceremonije otvaranja u dvorištu palače Ivelić, koja je planirana za četvrtak, 1. 9.,  u 20, prikazat će se tri filma i to: MIR SVIMA Elizabete Koneske iz Makedonije (2007.), LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije (2019.) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021.).

Drugi dan Festivala, petak,  2. 9.,  pored projekcije četiri filma, rezerviran je i za prateći program. Naime, u jutarnjim satima  (11:30 h) u ulici Gabela – dvorištu nekadašnje kuće Bjeladinovića, održat će se predavanje na temu običaja vezanih za organizaciju risanske svadbe, kao i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere. Predavačica je etnologinja Mileva Pejaković Vujošević. Projekcija filmova počinje u 20:00 h, u dvorištu palače Ivelić i bit će prikazani: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017.), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023.), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018.) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018.).

U subotu, 3. 9., na istoj lokaciji u 20:00 h,  bit će prikazani  filmovi: CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018.), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017.) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih darova sudionicima.

Planirano je i gostovanje Festivala za 4. 9.,  u Morinju, kada će biti prikazana tri filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja Festivala. Inače, gostovanje se organizira u cilju decentralizacije kulturnog programa i namjere da se predložena filmska ostvarenja ponude i publici izvan Risna.

Ovaj projekat financiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Festival je otvoren za sve ljubitelje filma i dobrog druženja.