Posjet slavnog kompozitora Kšištofa Pendereckog

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. srpnja 2018. - 9:18
Autor: 

Gost Kotora i KotorArta, prvog dana  srpnja bio je proslavljeni poljski i jedan od najvećih živih kompozitora Kšištof Penderecki sa suprugom Elžbietom.

U prijatnom razgovoru sa članovima organizacije Festivala, dogovaran je ponovni dolazak slavnog glazbenika u Crnu Goru tijekom ljeta 2019. godine. Maestro i supruga, koja je i ravnateljica asocijacije L. V. Beethoven u Varšavi, nisu krili oduševljenje ovogodišnjim programom kao ni želju da opet u skorije vrijeme borave u Crnoj Gori.

Ove godine Penderecki puni 85 godina i tim povodom se u Poljskoj organizira poseban festival na kojem će nastupiti neki od najvećih izvođača današnjice, poput slavne njemačke violinistice  Anne-Sophie Mutter,  koja često izvodi maestrova dijela upravo njoj posvećena.

Kao dirigent i kompozitor on se predstavio našoj publici na koncertu u Bogorodičinom hramu u kolovozu 2016. godine,  kada je Festivalski orkestar izvodio njegovu Simfonijetu kao i dijela drugih suvremenih poljskih kompozitora. Partner ovog koncerta je bilo Veleposlanstvo Poljske s kojim KotorArt ima dugogodišnju uspješnu suradnju. 

KotorArt je festival od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore. Ovogodišnje izdanje počelo je festivalom klapa, nastavlja se od 1.7. do 12. 7.  festivalom dječjeg teatra, a od 13.7. do 13. 8. trajat će glazbeni program Don Brankovih dana muzike. Simpozij filozofa održava se od 24.7. do 27. 7. Pokrovitelji festivala su Općina  Kotor i Ministarstvo kulture,  a među stalnim sponzorima su Coca Cola i Luštica bay.