Ovogodišnji KotorArt u znaku dvije obljetnice – deset godina smrti don Branka Sbutege i 10. obljetnica crnogorske neovisnosti!

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 03. ožujka 2016. - 17:28
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt u 2016. godini u znaku je petnaeste obljetnice prvotnog KotorArt-a kao festivala umjetničke glazbe, koji su 2002. godine osnovali don Branko Sbutega i Ratimir Martinović. Ovaj KotorArt  s glazbenim programom trajao je do 2009. godine i realizirao brojne značajne projekte. Današnji KotorArt, formiran 2008. godine udruživanjem najznačajnijih kotorskih festivala u jedan, oslonio se upravo na ime, imidž i ugled postojećeg glazbenog festivala, nazvanog u međuvremenu „Don Brankovi dani muzike“. Imajući u vidu da su „Don Brankovi dani muzike“ okosnica i konstanta KotorArt-a, predstavnici segmenata festivala suglasili su se da je 2016. godina petnaesta obljetnica prvotnog, ali i današnjeg KotorArt-a, odnosno da je isti suštinski osnovan 2002. godine, dok su mu se od 2008. pridruživali još neki kotorski festivali, od kojih su neki danas ugašeni ili opet djeluju kao samostalne cjeline. Ovogodišnje, dakle - petnaesto izdanje festivala obilježit će još dvije značajne obljetnice: deset godina od smrti istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog djelatnika don Branka Sbutege, koji je bio i prvi počasni predsjednik KotorArt-a; te decenija obnove crnogorske neovisnosti.

„KotorArt Don Brankovi dani muzike“ u glavnom programu donijet će 16 koncerata, među kojima nastupe simfonijskih, horskih i baletskih ansambala iz regije, kao i afirmiranih kamernih sastava i solista. Među njima treba istaknuti čuvenog ruskog pijanistu Nikolaja Luganskog, koji će nastupiti 28. srpnja, dok će festival 16. kolovoza zatvoriti jedan od najvećih kompozitora današnjice Kšištof Penderecki. Program festivala, koji tradicionalno sadrži i praizvođenja, ponudit će čak tri svjetske premijere, koje su nastale kao porudžbine KotorArt-a. Festivalski orkestar KotorArt-a izvest će četiri koncerta, a tri koncerta održat će zvijezde pop i rok scene. Planirani prateći program najobimniji je u povijesti festivala, i obuhvatit će preko stotinu multidisciplinarnih događaja, osmišljenih s ciljem animiranja svih kotorskih pjaca različitim umjetničkim sadržajima. Od studenoga 2015. godine, KotorArt u suradnji s Muzičkom školom Vida Matjan kontinuirano realizira Kotorsku koncertnu sezonu, koja podrazumijeva po četiri koncerta mjesečno u periodu od studenog do lipnja, uz sudjelovanje umjetnika iz Crne Gore, regije i Evrope, kao i besplatne radionice za učenike škole. Kotorska koncertna sezona dio je težnji da se KotorArt realizira tijekom cijele godine, kroz sve bogatije i raznovrsnije glazbene događaje, čiji je vrhunac ljetni festival.

„KotorArt Međunarodni festival klapa Perast“ u skladu s nastojanjima da scena umjetničke glazbe u Kotoru kontinuirano živi, u 2016. godini u kojoj obilježava 15 godina postojanja također teži vremenskom i prostornom proširenju aktivnosti. Tako će u okviru Kotorske koncertne sezone (u suradnji s KotorArt Don Brankovim danima muzike i Muzičkom školom Vida Matjan) povodom 8. ožujka u Kotoru i Tivtu biti održani koncerti crnogorskih klapa nazvani Duša u kamenu i posvećeni Jakši Fiamengu. Dan neovisnosti Crne Gore bit će obilježen promidžbom festivalskih izdanja, a Dan općine Kotor koncertom. Sam festival, umjesto uobičajenih tri dana krajem lipnja, odvijat će se kroz najmanje sedam koncerata tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Novina su i kvalifikacioni koncerti koji će biti održani u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, dok će se finale natjecateljskog programa odvijati u Perastu 29. i 30. srpnja. Direktno sudjelovanje u finalu, prema ovogodišnjim propozicijama, osigurale su najbolje klape s prošlogodišnjeg festivala, među kojima su međunarodno i regionalno višestruko nagrađivane Neverinke, Ćakulone, Sagena, Bunari, Kaše, Sebeniko, Signum, Incanto, Alate, i dr. Festival, koji će obilježiti i nastavak izdavačke djelatnosti iz oblasti očuvanja kulturne baštine, te stručni seminari namijenjeni crnogrskim klapama, bit će u kolovozu zatvoren koncertima nazvanim Poklon gradu, koji će biti održani u Kotoru i Perastu.

„KotorArt Pjaca od filozofa“ nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg izdanja posvećenog ljubavi, ove godine okreće se promišljanju tehnološkog razvoja i neurototalitarizama. Najveće tehnološke kompanije današnjice, od Googlea do Applea, prije svega ulažu u razvoj umjetne inteligencije, virtuelne realnosti i besmrtnosti. Suvremeni život potpuno je nezamisliv bez mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža - naši su neuroni neprestano i stalno "konektovani". Uz penetraciju tehnologije u sve predjele naših života, istovremeno svjedočimo ukidanju privatnosti i razvoju apsolutnog nadzora naspram kojeg i Orvelova predviđanja zvuče kao bajke za djecu. Na međunarodnom filozofskom simpoziju pod nazivom „Budućnost je ovdje: tehnologija i neurototalitarizam“ sudjelovat će neki od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije, s ciljem zajedničkog propitivanja budućnosti u kojoj se već nalazimo.

„KotorArt Kotor APSS“ nastavit će da promišlja teme ponovne uporabe zapostavljenih izgrađenih struktura, kroz dva simpozija, nazvana RE-USE-ISM i Debata. RE-USE-ISM simpozij, u kome će sudjelovati domaći i strani autori, bavit će se teorijom i praksom poželjne ponovne uporabe objekata kulturnog karaktera diljem svijeta. Također, bit će pružen uvid i u povijesni kontekst jugoslavenske arhitekture, s akcentom na prošli i budući razvoj turizma. Simpozij Debata predstavlja zaključni segment programa Crnogorskog paviljona na XV. Venecijanskom bijenalu arhitekture, na kojem će se održati završna diskusija o Projektu Solana Ulcinj, kao primjeru re-use pristupa.

O ostalim programima XV. KotorArt-a i poznatim i važnim umjetnicima i znanstvenicima koji će biti dio ovogodišnjeg festivala, javnost će biti obaviještena u narednom periodu. KotorArt, čiji su pokrovitelji Općina Kotor, Ministarstvo kulture Crne Gore i UNESCO, i ove godine realizira se u suradnji s javnim, privatnim i nevladinim sektorom na lokalnom i nacionalnom nivou. Ideja vodilja i ovogodišnjeg festivala jeste afirmiranje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestolnice Crne Gore, u kojoj su nasljeđe i povjest oživljeni suvremenom umjetnošću koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru. Podsjetimo, 117 programa prošlogodišnjeg festivala za 52 festivalska dana privukli su 35.513 posjetitelja. Također, u kolovozu 2015. godine na inicijativu Međunarodnog festivala KotorArt potpisana je Kotorska inicijativa, Memorandum o suradnji četiri najznačajnija ljetna regionalna festivala (KotorArt, Dubrovačke ljetnje igre, Festival Ljubljana i Ohridsko ljeto), s namjerom ostvarivanja boljeg dijaloga i intenziviranja suradnje.