Partnerstvo postoji, zajedničkim radom do članstva u EU

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 06. srpnja 2020. - 18:40
Autor: 

Integracija u Evropsku uniju nije moguća bez predanog rada država koje teže članstvu, ali ni podrške država članica, ocijenjeno je na panelu „Predsjedavanje EU 2020: pogled u budućnost“ i poručeno da je period za nama pokazao da postoji solidarnost i partnerstvo, kao i da se zajedničkim radom mogu postići zacrtani ciljevi.

Generalni sekretarijat Vlade je, u saradnji sa Crnogorskom panevropskom unijom, a u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, organizovao je panel debatu: „Predsjedavanje EU 2020: pogled u budućnost“.

Skup je organizovan povodom osme godišnjice pristupnih pregovora, kao i završetka predsjedavanja Hrvatske Savjetom Evropske unije i preuzimanja Predsjedništva od strane Njemačke.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević je ocijenio da je protekli polugodišnji period bio jako dinamičan i sa velikim brojem izazova, ali da ipak možemo biti zadovoljni.

“Period za nama je pokazao da je solidarnost na prvom mjestu, da je prijateljstvo i partnerstvo prisutno i time treba da budemo zadovoljni. Ako nastavimo zajedno da sarađujemo i rješavamo izazove, doprinosićemo daljoj integraciji i jačanju zajedništva na nivou EU i sa državama kandidatima“, rekao je Drljević.

On je poručio da u narednom periodu fokus ostaje na oblasti vladavine prava, podsjetivši da izazov ostaju institucije koje su u v.d. stanju.

“Imamo veliku podršku građana koji žele da vide Crnu Goru kao prvu narednu članicu i imamo odgovornost prema njima i svemu onome što smo uradili u prethodnom periodu, jer je puno urađeno“, dodao je on.

Predsjednica Crnogorske panevropske unije (CPEU) Gordana Đurović je naglasila da je ova godina puna izazova, ali da je počela sa entuzijazmom, sa radom nove Komisije. Ona je ukazala na značaj političke odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koja je bilo veliko obećanje I očekivanje za region.

“Poruka hrvatskog predsjedavanja i njihovi rezultati tokom predsjedavanja su na najljepši način završeni  za nas – Crna Gora je dobila zasluženu političku odluku, a to je Međuvladina konferencija o otvaranju poglavlja 8, nakon 18 mjeseci. To pokazuje da nijesmo blokirani i zaustavljeni, da su integracije važne, da o njima treba da razgovaramo i posvetimo se procesu“, rekla je Đurović.

Istakla je da EU ima mnogo izazova, a da u Crnoj Gori, svako iz svog ugla ima dosta posla, kako Vlada i njene strukture, tako i akteri koji su prepoznati kroz inicijativu Savez za Evropu.

“Razmišljajmo o integracijama, ali tražimo od Evrope partnerstvo i podršku da se što organizovanije borimo za ekonomiju“, kazala je ona..

Ambasadori Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić je rekao da je Hrvatskoj, za vrijeme njenog predsjedavanja EU, bilo veoma stalo da agenda proširenja EU živi.

“U takvoj situaciji nijesmo htjeli odustati od izgradnje konsenzusa da se otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nijesmo željeli odustati ni od konsenzusa za otvaranje poglavlja 8 u pregovorima sa Crnom Gorom“, dodao je on.

Grubišić smatra da Crna Gora u pregovorima ima dodatnu vrijednost, a to je članstvo u NATO-u.

“Ova EK je sklona proširenju, Hrvatskoj je stalo do Crne Gore i željeli bi da barem jedna država završi pregovore ta mandata ove EK. Hrvatska će pomoći sa svim što bude trebalo. Zapnite, mi ćemo biti uz vas“, poručio je Grubišić.

Njemački ambasador Hajnrih Veber smatra da će veliki izazov njemačkog predsjedavanja biti ponovno jačanje Evrope i ekonomija država članica, ali i finalizovanje Bregzita i bavljenje finansijskim okvirom koji je povezan sa oporavkom.

“Tokom hrvatskog predsjedavanja je preduzet veoma važan korak, sva poglavlja su otvorena. To znači da smo sad u fazi u kojoj treba iskoristiti pozitivan zamajac“, rekao je Veber.

On je ukazao da će avgustovski parlamentarni izbori biti važan test za demokratiju, ističući da će nova Vlada biti ta koja će u narednom četvorogodišnjem periodu biti u poziciji da zatvori što je više poglavlja moguće i približi zemlju članstvu u EU, što će biti zajednička korist.

S.Đ. / CDM