Obilježena 33. godina od stradanja u Logoru Morinj

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 02. listopada 2024. - 15:01
Autor: 

Izaslanstva Vlade RH, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika te visoki predstavnici Vlade Crne Gore u nazočnosti dubrovačkih branitelja i bivših logoraša u srijedu su u nekadašnjem crnogorskom logoru Morinj položila vijence pred spomen pločom za zatočene Hrvate koji su u logoru tijekom 1991. godine ubijeni.

Vijence su položili državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH, Frano Matušić, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te predstavnici dubrovačkih branitelja. Obilježavanje 33. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila u Morinju nazočili su i potpredsjednik crnogorske Vlade te ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović te ministar Adrijan Vukasnović, inače predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Kroz logor u Morinju tijekom 1991. godine prošla su 292 zarobljenika, mahom hrvatski civili s dubrovačkog područja, a dvoje njih umrlo je u zatočeništvu od posljednica batinanja. Prije dvije godine pred logorom je otkrivena somen ploča koja je izazvala podjele u samom državnom vrhu Crne Gore. Nakon prošlih parlamentarnih izbora i dolaska na vlast prosrpskih i proruskih političkih snaga, a posebice nakonusvajanja Deklaracije o Jasenovcu u parlamentu, činilo se da su trajno narušeni donedavno dobri odnosi Crne Gore i Hrvatske, no poruke odaslane nakon komemoracije u Morinju najava su važnih promjena.

Naime, državni tajnik Frano Matušić nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomen ploče naglasio je kako je Hrvatska i dalje podupire Crnu Goru na njezinu putu za članstvo u Europskoj uniji.

- Danas smo obilježili žrtve, stradanja patnje logoraša 1991. godine. Neki od njih su nažalost ovdje ubijeni, a mnogi od njih završili su kao invalidi od nehumanog tretmana i batinanja.Bitno je kazati da su danas ovdje s nama članovi diplomatskog zbora Crne Gore, a posebno zahvaljujem potpredsjedniku crnogorske Vlade i ministru vanjskih poslova Ibrahimoviću koji je ovdje s nama. Treba podsjetiti da je u Morinju bilo preko 350 zatočnika, no moramo se podsjetiti konteksta, odnosno da je tzv. JNA 1991. počela napad na Dubrovnik i to upravo na jučerašnji dan i uz pomoć, nažalost, crnogorskih rezervista, dakle državljana Crne Gore i srpskih dobrovoljaca iz BiH, odnosno Trebinja u službi velikosrpske Miloševićeve agresije i osvajanja koja su se nakon Hrvatske nastavila u BiH, a konačno i na Kosovu. Sve je to bilo u službi velikosrpske politike i u tom smislu razlikujemo određene stvari. Jako je važno naglasiti da je Crna Gora danas naš partner kao članica Nato saveza i kandidatkinja za članstvo u EU kojoj Hrvatska nastoji pomoći na tom putu kroz niz projekata koje razvijamo s crnogorskom Vladom. To ćemo i nastaviti raditi i pomagati im na europskom putu jer interes Hrvatske je da sve zemlje Zapadnog Balkana budu dio Europske unije. Interes nam je i da Schengen nije na hrvatskim granicama već istočnije, na granicama Bugarske i Grčke. Naravno, zemlje kandidati za članstvo u EU moraju ispuniti sve kriterije i mi od njih očekujemo da ulože napore kako bi se to dogodilo. Na tom putu Hrvatska i dalje daje punu potporu Crnoj Gori – zaključio je Frano Matušić.

- Već četiri godine predstavnici Crne Gore i Hrvatske zajedno odaju počast žrtvama logora Morinj, žrtvama destruktivne politike devedesetih godina koja je urušila i sustav vrijednosti u Crnoj Gori i onih vrijednosti kojima se naša zemlja ponosila. Moja nazočnost ovdje je dokaz da Crna Gora ne okreće glavu od prošlosti te se je s njom spremna suočiti, koliko to nama  god bilo bolno. To je dugotrajan, ali jedini ispravni put kao zalog za budućnost i izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Važno je naglasiti da će Crna Gora napraviti sve kako bi unaprijedila dobre odnose s našom prijateljskom Hrvatskom. Danas šaljemo poruku kako smo spremni kao dvije prijateljske države gledati na budućnost i kao što je nama Hrvatska sada partner u članstva u NATO savezu, da će vrlo brzo biti i partner u Europskoj uniji.

Adrijan Vuksanović pak naglasio je kako je ponosan da se danas dostojanstveno komemoriraju žrtve ratnog logora Morinj i što hrvatska zajednica u Crnoj Gori u tome aktivno sudjeluje. - Ne možemo ići u budućnost ako na pravi način ne procesuiramo prošlost. Nažalost ima i onih koji dovode u pitanje sve ovo što se dogodilo u Morinju, imao i onih koji su skloni drugačijim interpretacijama povijesti, no to su zapravo ostatci politike koja je dovela do agresije na Hrvatsku i koja je osnovala ovaj logor. Naša zadatak, zadatak prozapadne Crne Gore je da nađemo pravi način kako bi naša zemlja krenula dalje- poručio je Vuksanović.

Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr