srpnja 2024

Mrvu više ljubavi, one koje tijekom godine ponekad prifali, skupili smo sinoć na jednom mjestu. U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ svečano je otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu, kada je, tradicionalno, predsjednik Općine Vladimir Jokić ključeve grada predao najmlađima. U ime djece primio ih je učenik Osnovne škole „Savo Ilić“ iz Kotora Vladan Radonjić.

Utorak, 02. srpnja 2024.

Proteklog vikenda, u subotu, 29. lipnja, održan je prvi Regionalni glazbeni festival „ Biser Jadrana“ u organizaciji NVO „ Delić koji nedostaje“, čiji je direktor i idejni tvorac crnogorski glazbenik Bojan Delić. Na ovogodišnjem prvom festivalu sudjelovalo je 25 glazbenika iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije.
Glavne nagrade „ Zlatni biser“, „ Srebrni biser“ i „ Bronzani biser“ , kao i novčane nagrade natjecateljima je uručio predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović.

Burno je jučer bio u Skupštini Crne Gore i očigledno je da se strasti ne smiruju. Nakon što je parlamentarna većina izglasala Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthausenu počele su štetne posljedice za crnogorski europski put. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel otkazao je posjet Crnoj Gori, iako je nedavno izrazio želju da dođe u našu zemlju i obrati se zastupnicima Skupštine Crne Gore. Na početku jučerašnjeg zasjedanja uslijedila su proceduralna reagiranja, a za riječ se javio i Adrijan Vuksanović, što možete pogledati:

U okviru 15.  Festivala gudača – Perast 2024. , u koncertnoj dvorani Muzičke škole ,,Vida Matjan“ - crkvi Sv.  Duha, održan je drugi po redu koncert klasične glazbe. Nastupio je Gudački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra. Kotorskoj publici  predstavili su se:  Slađana Mijović i Nenad Jovanović, violine, Uroš Lapčević, viola, Olesja Ankovskaja , violončelo i Zoran Zakrajšek, kontrabas. Na programu su bila djela Antonjina Dvoržaka, Gudački kvartet br.2 (,,Američki“) i Gudački kvintet br. 12 koji je premijernim izvođenjem obilježio 120 godina od smrti čuvenog češkog kompozitora.

Prvi vikend ovoga mjeseca  uvijek je rezerviran za „Prokleto dobru trku“ - triatlon na Prokletijama, u organizaciji Triatlon kluba Tivat, a uz tehničku podršku Triatlon saveza Crne Gore, a pod generalnim pokroviteljstvom Turističke organizacije Gusinje i pokroviteljstvom Turističke organizacije Plav. U svom trećem izdanju Prokletije triatlon obara sve rekorde.

Premijera predstave Hela - boginja smrti protiv Tora – boga gromova, zakazana je za srijedu,  3. 7.,  u amfiteatru Luštica Bay-a, na promenadi, od 21:00 h. Ova prestava dio je impresivnog kalendara jedinog opersnog festivala u Crnoj Gori – Operosa Montenegro Opera Festival 2024.

„Muške rabote i ženske stvari u neodoljivom ambijentu Đurđevog brda. Mjesto,  gdje fešti nema kraja, mjesto koje sve generacije spaja. Mjesto za veselje, ćakule, sport, kulturu, mjesto za svaku uru. Dobrodošli na Muške rabote i Ženske stvari, Đurđevo brdo odabir je pravi. Pozorište, muzika, sajam antikviteta, da ne svratite bila bi prava šteta. Domaći proizvodi, veče od piture, Bokeške botunade, priganice da se svi zaslade.Uz sve to muzika od koje je ispunjena duša, o brodet da se kuša.

Eko centar Delfin i ove godine je dio kampanje „Svaka limenka se računa“.

JU Muzej i galerija Tivat uz pokroviteljstvo Općine Tivat objavila je Javni poziv za novoustanovljeni "Tivatski likovni salon Pean - Sindik".

Poziv je otvoren za slikare ex YU regiona, od 1. 3. do 1. 8. 

JU Muzej i galerija Tivat  već dugo radi na poboljšanju kako muzejskog tako i likovnog života ustanove.

Već dugo planiram napisati tekst o Mladenu-Macu Proročiću, čovjeku koji je 1991-1992. godine u kao čuvar u logoru Morinj, spašavao zarobljene hrvatske civile od progona, mučenja i sigurne smrti. Njegova hrabrost i čovječnost ostali su trajno upisani u sjećanjima mnogih kojima je pomogao u tim teškim vremenima. Zašto baš sada pišem ovaj tekst? Najnoviji događaji, uključujući i rezoluciju o Jasenovcu, podsjetili su me na važnost osvrta na taj period naše istorije, ali i na one istinske heroje bez kojih Crna Gora ne bi bila i nikada neće biti ista.

Stranice