srpnja 2024

Ljubavni napitak Gaetana Donizettija  predstavljen je sinoć na rivi Pine, kod Gumna,  na repertoaru Priča o operama TMF-a. Publika je iskoristila mogućnost da bolje upozna opernu umjetnost pažljivo slušajući naratora, glumca Lazara Đurđevića i operne arije, koje su izveli Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor i Ivan Nikolić, bariton, u pratnji Marine Mikić za klavirom.

Petak, 19. srpnja 2024.

Daleke 1452. u bokeljskome gradu Perastu počela je tradicija štovanja Gospe od Škrpjela. Na zavjetnom otočiću, možda jedinstvenome u svijetu, nastalom ljudskom rukom, mukotrpnim je dovlačenjem kamenja barkama i njegovim potapanjem na greben ili škrpjel podignuta crkvica u čast Majke Božje.

Općina Tivat započinje implementaciju projekta “APOLLO - APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions”, koji se financira u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021– 2027.Opći cilj projekta APOLLO je unaprjeđenje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekt staklene bašte u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u javnom sekt

Poštovane autorice i autori,

pozivamo vas da svojim prilozima obogatite Republiku, časopis Društva hrvatskih književnika koje 2025. obilježava 125 godina postojanja, što želimo posebno obilježiti.

Priloge možete slati na e-adresu republika@dhk.hr, i to 20 kartica proze ili 7-10 pjesama. Dobrodošli su tekstovi različite žanrovske pripadnosti – osim poezije i kratkih priča, posebno su dobrodošli eseji, dramoleti, memoarska proza, feljtoni, putopisi, prijevodi i dr.

HR Top lista hitova: tjedni pregled 25 singlova Dux radija

Emisija br. 24

15. – 20. 7.

01./01/ Rišpet – Ajmo dušo pobić negdi

02./03/ Parni Valjak – Kad padne mrak

03./04/ Zorica Kondža – Promjena

04./02/ Vanna – Iz inata

05./17/ Nina Badrić – Ono kad

06./06/ Vatra – Nitko osim nas

07./11/ Damir Kedžo – Tajna mojih pobjeda

08./13/ Prljavo Kazalište – Djeca su OK

09./05/ Tony Cetinski – Tebi sve dugujem

10./10/ Marko Tolja – Dok ljubi me

11./19/ Franka & ToMa – Da opet nađem te

Međunarodni festival KotorArt, u sklopu Pjace od džeza organizira  koncert Kineskog omladinskog komornog orkestra Boling, koji će se održati u nedjelju, 21. 7., na Pjaci ispred kina, s početkom u 23 sata.

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i potpredsjednik Općine Jovan Brinić susreli su se jučer s Tivćanima, sportistima, koji će kao dio crnogorskog olimpijskog tima sudjelovati na predstojećoj Olimpijadi u Parizu. Oni su Ilku Klakoru i Marku Mršiću poželjeli svaku sreću i uspjeh na najvećem sportskom događaju koje će se odvijati u Parizu, od 26. 7. do 11. 8.

Petak, 19. srpnja 2024.

Tradicionalni peraški običaj „Fašinada” održat će se u  ponedjeljak, 22. 7.,  u smiraj dana, na zalasku sunca, u organizaciji MZ Perast i Društva prijatelja grada Perasta.

Okićene i kamenom pune barke kreću s Pošova uz perašku obalu ka školju  Gospe od Škrpjela u 18 sati i 45 minuta.  Nakon toga, u  21 sat će nastupiti Ansambl Toć.

Na programu TMF-a, sinoć je Svjetski jazz orkestar Muzičke omladine na lukobranu turističkog naselja Luštica Bay održao koncert za pamćenje.

Jedinstveni koncert pod nazivom All that Jazz, izveden pod zvjezdanim nebom, privukao je domaće ljubitelje džeza i goste, koji su uživali u bravurama mladih umjetnika. Orkestar čini dvadesetak vrhunskih glazbenika iz različitih zemalja sa četiri kontinenta, koje predvodi poznati američki trombonist Luis Bonila. 

U sklopu Međunarodnog festivala KotorArt 15.7. i 16. 7., održan je književni program Pjaca od knjige, koji je u svom prvom izdanju bio posvećen obilježavanju dvostrukog izuzetno značajnog jubileja: 100 godina od smrti Franca Kafke 1924. godine i stogodišnjici od objavljivanja romana „Čarobni brijeg“ Thomasa Manna iste godine.

Stranice