kolovoza 2024

Šesti Međudržavni susret hrvatske književnosti, koji tradicionalno organizira Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika,  održan je od 8. do 12. kolovoza 2024. u Mundimitru, u talijanskoj pokrajini Molize. Susretu je nazočio i  jezikoslovac dr. sc. Domagoj Vidović, inače recenzent posljednjeg zbornika S našimi riči, koji je predstavljen u programu, te je govorio o najnovijim spoznajama o podrijetlu moliških Hrvata.

Više o svemu pročitajte u priloženom članku dr. sc. Domagoja Vidovića.

Petak, 30. kolovoza 2024.

Stvorenje iz dubina koje nas stalno iznenađuje – hobotnica je jedno od najneobičnijih stvorenja koje već stoljećima izaziva veliku radoznalost kako za znanstvenike, tako i ljubitelja prirode.  Sa svojih osam krakova, tri srca,  ali i sposobnošću da mijenja boje, hobotnica je pored svojih fizičkih karakteristika, i simbolički postala veoma interesantna, te je bila inspiracija mnogim umjetnicima, piscima, režiserima...

HR Top lista hitova: tjedni pregled 25 singlova Dux radija

Emisija br. 30

26.  – 31. 08. 2024.

01./01/ Doris Dragović – Koplje ljubavi

02./08/ Vanna & Sergej – Dan po dan

03./02/ Jelena Rozga – Lavica

04./03/ Dalmatino – Di si željo dosad bila

05./05/ Tonči Huljić, Madre Badessa & Pjero – Aj pitaj

06./04/ Cambi – Samo kraj mene živjela si

07./07/ Luka Nižetić – Vrića sriće

08./11/ Goran Karan – Jedino što bih ponovo

09./15/ Dražen Zečić & Anđela – Kad se srce spotakne

Petak, 30. kolovoza 2024.

U našem čarobnom  Bokokotorskom zaljevu, na Otoku Gospe od Milosti, Bokeljska Udruga Muzičara A capella,  u subotu 7. 9., u 20 sati, organizira  smotru klapa  "Još se digod skupe naši". Na smotri će nastupiti klape: Jadran (mj) - Tivat, Incanto (ž) - Kotor, Ošjak (m) - Vela luka, Kampaneli (mj) - Donja Kaštila, Kurjože (ž) - Podstrana i  Sfida (mj) - Korčula.

Voditeljica programa bit će Edita Lučić Jelić. 

Zahvaljujući vrijednoj donaciji kompanije Luštica Development i namjeri Opštine Tivat da potakne razvoj održivog linijskog pomorskog transporta, kompanija EcoBoats pokreće dvije nove linije redovnog pomorskog prometa na relaciji Pine – Bazdanj i Pine – vodni terminal Aerodroma Tivat.

Četvrtak, 29. kolovoza 2024.

Treći Festival etnološkog filma – Risan 2024.,  održat će se u Risnu od 31. 8. do 3. 9.,  u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Sinoć su na 68. Bućarskoj olimpijadi odigrani polufinalni mečevi. Palma I je potvrdila poziciju favorita i s 2:0 pobijedila klupske kolege iz Palme II.
Drugi meč je završio u 2 sata ujutro pobjedom Brđanina I,  nad domaćim Kalimanjcem I od 2:1. Atmosfera je bila gotovo nogometna, napeta, ali unutar sportskih granica. Još jednom se pokazalo koliko emocije i strasti buće mogu izazvati kod Tivćana.
Sutra se igra utakmica za 3. mjesto Kalimanjac I - Palma II, a veliko finale je na rasporedu u subotu, 31. 8., od 18 h - Palma I - Brđanin I.

Premijerno izvođenje djela „Misa Catharinorum“,  kotorskog kompozitora Božidara Boba Nikolića,  bit će održano u subotu, 31.8.,  u crkvi Svetog Duha.

Pored autora sudjeluju: Jovana Miljenović, Milica Lalošević, Sandra Vukmirović, Milica Pasković, Ivana Marković, Tamara Fistrič, Aleksandra Lazović i Marina Mirković.

Ulaz je slobodan.

Organizator koncerta je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ uz podršku ŠOSMO „Vida Matjan“.

 

 

Kazališna predstava "Edip”, deseta natjecateljska predstava u ovogodišnjoj selekciji, prema čuvenoj drami Sofokla, u režiji Vita Taufera, bit će izvedena na Ljetnoj pozornici u Tivtu, u četvrtak, 29. 8., u 21.00 h, u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije. Ova kazališna predstava rađena je u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe  održat će se 7.9., s početkom u 20 sati i 30 min (ispred crkve Svete Marije ) u Šušnju. Nastupit  će Bojan Delić, Doris Deković i Tambura bend.

Pokrovitelji koncerta su: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, HNV i HGI.

 

Stranice