Muo : (Ne)zaboravljena kulturna baština

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 22. travnja 2023. - 21:09
Autor: 

U organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Općine  Kotor u tijeku je manifestacija Dani Mula. Tijekom drugog dana manifestacije na programu pod nazivom ''Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština'' u crkvi Sv. Duha u Starom gradu, održan je znanstveni  skup na kojem su ugledni arheolozi, povjesničar, povjesničari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi, govorili o značaju Mula koji je često zapostavljen na kulturnoj mapi Boke kotorske. Također, u Centralnoj dvorani Kulturnog centra ''Nikola Đurković'' Kotor održan je koncert "Sitno cmilje pokraj mora raste''. Prisutni su imali priliku  čuti  pjesme s Mula po notnim zapisima Ludviga Kube s početka XX. st.

„U programu,  koji je osmislila etnomuzikološkinja dr Zlata Marjanović, a u izvođenju Ženske pjevačke grupe „Đude“ – KUD ''Mijat Mašković'' iz Kolašina. Učestvovali su i Folklorni ansambl "Nikola Đurković" iz Kotora, kao i tivatska klapa "Belezza". Program je vodio Davor Sedlarević. Ovim programskim konceptom željeli smo da stručnoj i široj javnosti stavimo u fokus Muo, malo ribarsko mjesto često manje zastupljeno u kulturnom životu Boke kotorske u odnosu na druga mjesta, ali sa vrlo bogatim sakralnim, duhovnim, kulturnim, muzičkim, naučnim i umjetničkim nasljeđem.Treći dan manifestacije rezervisan je za šetnju po Mulu i upoznavanje sa istorijom i osobenostima ovog malog mjesta, te stoga pozivamo sve zainteresovane da sa nama krenu na ''Đir p(o) Mulu'' u subotu u 12 časova. Mjesto okupljanja je na muljanskoj rivi“ – priopćavaju organizatori.

Podsjetimo, prijatelji manifestacije su TO Kotor, RTCG, Taraca resto bar, JU ŠOSMO "Vida Matjan", Štamparija Golbi Print iz Podgorice i Društvo za kulturni razvoj BAUO.