Manifestacija Dani Mula

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. travnja 2023. - 9:25
Autor: 

U organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Općine Kotor,  bit će održana manifestacija Dani Mula u periodu od 21. do 23. 4. U pitanju je bogat kulturni program,  koji je posvećen povijesti i kulturi ovog malog mjesta, kao i obilježavanju 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti čuvenog slikara, ilustratora i strip-crtača Andrije Maurovića (1901. – 1981.).

„Prvi dan manifestacije pod nazivom Maurović: od Mula do Mula, posvećen je ovom čuvenom bokeljskom stvaraocu. O Maurovićevom životu i stvaralaštvu govoriće vrsni poznavaoci njegovog djela iz Holandije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Dio programa je i izložba Maurović se vraća doma!, autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića koju će otvoriti dr Tanja Petrović iz SAZU iz Ljubljane. Biće  predstavljena i knjiga Veljka Krulčića Maurović: od Mula do Mula, a prisutni će imati priluku da pogledaju i dva filma i to: Andrija Maurović: mag stripa produkcije RTCG–CEKUM iz 2017. godine, po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića, kao i film Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću Frana Šepata i Ivana Kovača čije će ovo biti prvo javno prikazivanje. Drugog dana, u programu pod nazivom Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske biče upriličen naučni skup na kom će ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. U večernjem dijelu programa planiran je koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907. godine, a učestvovaće  „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotor i tivatska klapa „Belezza“. Treći dan rezervisan je za šetnju po Mulu i upoznavanje sa istorijom i osobenostima ovog malog mjesta“ – najavljuju organizatori.

Prijatelji manifestacije su TO Kotor, RTCG, Teraca resto bar, JU ŠOSMO „Vida Matjan“, Štamparija GolbiPrint iz Podgorice i Društvo za kulturni razvoj BAUO.