PERAŠKA ČAJANKA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. prosinca 2013. - 9:02
Autor: 

Učenici OŠ "Veljko Drobnjakovic" iz Risna, sudionici kreativnih radionica u subotu su u Muzeju grada Perasta održali Perašku čajanku, kojoj je prethodilo izvođenje predstave "Legenda o Stjepanu i Jeleni". Salon muzeja je na vješt način pretvoren u dječje kazalište, a sa scene su blistali dječji osmjesi, glasovi i veoma dobri glumački pokreti, što je s velikim zanimanjem propratila brojna publika, najvećim dijelom djeca, koja su se okupila da podrže svoje drugare.
Ovaj događaj su osmislili nastavnici, koji vode kreativnu radionicu, za scenu i kostime se postarala Danka Lalošević, a svoje prve glumačke korake i najveći doprinos ovom događaju učinila su djeca iz Risna, Morinja i Perasta, učenici od IV-IX razreda OŠ„Veljko Drobnjakovic" .

Legenda o Stjepanu i Jeleni je verzija pripovijetke "Grilovica", koju je krajem XIX. stoljeća napisao dr. Anton Verona (Iz Herceg -Novog) poznat pod pseudonimom Bogomil Hrvatovski, a radnja je smještena u Perastu, u XVIII. stoljeću, kada su Peraštani bili u čestim sukobima s Turcima i gusarima. Priča ima i drugu stranu, zabranjena ljubav dvoje mladih,koja se na kraju ipak sretno završava.
Uživanje koje su nazočnima pružila djeca na sceni,nastavilo se čajankom uz perašku tortu.
Ovaj događaj podržali su: Biblioteka Risan, Muzej grada Perasta, Mjesna zajednica Perast.