Premijera dokumentarnog filma o Viktoru Vidi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. rujna 2014. - 8:31
Autor: 

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Javnom ustanovom Kino "Boka" organizira premijeru dokumentarnog filma o životu i radu književnika Viktora Vide pod nazivom „ Svemir osobe" , koja će biti upriličena u četvrtak, 11.09.2014. , u Kinu " Boka" u Kotoru s početkom u 19 sati.

„ Svemir osobe", prvi ikada snimljeni dokumentarni film o hrvatskom književniku, rodom Peraštaninu, Viktoru Vidi , snimljen je povodom stote obljetnice Vidina rođenja.
Ovaj dokumentarni film koprodukcija je Centra za očuvanje i razvoj manjina Crne Gore i Televizije Crne Gore.

Viktor Vida je rođen je u Kotoru 2. 10. 1913.godine. U Zagrebu je diplomirao povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik i književnost. Svoje prve pjesme objavio je u nikšićkoj „Slobodnoj misli", a njegove pjesme veoma brzo su postale cijenjene i čitane u tadašnjim pjesničkim krugovima, ali čini se da nikada nisu bile toliko značajne koliko danas.

Zatim odlazi u Argentinu, gdje je živio do tragičnog okončanja svog života. Nezadovoljan svojim životom, daleko od rodne kuće, suočen s besmislom i tugom koja ga je okruživala, ubio se u 47.godini života, 25. 9. 1960.godine.

Za sebe je uvijek govorio da je Bokelj, a oni koji su ga poznavali govorili su da je stanovnik svijeta i prepoznatljivi pacifist. Isticao se po svome vrhunskom obrazovanju i erudiciji, a pjesme je pisao i na talijanskom i španjolskom jeziku. Iza njega ostale su četiri zbirke poezije: "Svemir osobe", "Sužanj vremena", "Otrovane lokve", "Otključana škrinjica".