Svjetska premijera Sviličićeva filma "Takva su pravila" danas na Mostri

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. kolovoza 2014. - 10:58
Autor: 

Film "Takva su pravila" hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića danas će, u natjecateljskom programu Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, imati svoju svjetsku premijeru u festivalskoj dvorani Volpi, gdje će biti i ekipa te filmske priče o zagrebačkoj obitelji koja nakon što im sina pretuče skupina mladića kreće u borbu s ravnodušnim i nezainteresiranim institucijama.

"Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče kaos, društvu koje nije briga. Više je istinitih događaja koji su me potaknuli da napišem taj scenarij. Kroz tragediju bračnog para koji se hvata u koštac sa sustavom, moj film posredno proziva institucije za nemar i upravo se na to odnosi naslov", rekao je Sviličić uoči premijere, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

U glavnim ulogama te hrvatsko-francusko-makedonsko-srpske koprodukcije su Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović, koji kaže kako nikada nije radio tako mentalno tešku ulogu i da mu se nikada nije dogodilo da se tijekom snimanja tako 'zatvori' na relaciji set-zagrebački stan.

Ključni moment za Sviličićev film bila je uspostava suradnje s francuskom kućom KinoElektron, koju vodi Janja Kralj. Prvi kontakt je ostvaren na projekciji Sviličićeva filma "Armina" na festivalu Paris Cinema 2007. te su ubrzo počeli surađivati na njegovom filmu "Dva sunčana dana", a sredstva su dobivena i od fonda Aide aux cinemas du monde francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, ostale uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Scenograf je Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović. Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Makedonije. Koprodukcijom s četiri europske države producent Damir Terešak uspio je osigurati ukupni proračun od 8.235.829 kuna, što uključuje sudjelovanje HRT-a s 200 tisuća kuna i posudbom rasvjetnih tijela.