Prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWine

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. travnja 2014. - 11:40
Autor: 

Prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWine održat će se u Dubrovniku od 24. do 26. travnja, 2014. godine. Festival će okupiti više od 100 regionalnih vinara koji će imati mogućnost svoja vina predstaviti brojnim vinskim profesionalcima i posjetiteljima. Uspješnost vinara ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački sud. Kroz stručne radionice, pod nazivom Vino u turizmu, naši i inozemni stručnjaci prenijet će svoja znanja i iskustva u cilju što uspješnijeg uključivanja vina u turističku i ugostiteljsku ponudu. Bit će tu i Vinske radionice s vođenim vinokušnjama, a na završnoj večeri, koja će okupiti sve sudionike festivala, proglasit će se najboljii vinari i kušati nagrađena vina.

Tijekom vinskog tjedna, planiran je i bogati off program s umjetničkim izložbama, predavanjima na temu vina i vinogradarstva, izletima u dubrovačka vinogorja, a u suradnji s dubrovačkim ugostiteljima služit će se široka paleta dubrovačko-neretvanskih vina s pripadajućim jelima.

Mjesto održavanja prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine predivni je prostor Klarise, bivšeg samostana Sv. Klare, koji se nalazi južno od Vrata od Pila unutar dubrovačkih zidina.

Prostor Klarise je kroz povijest mijenjao svoju funkciju. Izgrađen krajem 13. i početkom 14. stoljeća, bio je najpoznatiji od 8 ženskih samostana u Dubrovniku gdje su se uglavnom zaređivale dubrovačke plemkinje. 1432. godine u dijelu samostana je otvoreno prihvatilište za napuštenu djecu, "Nahodište", jedno od prvih u svijetu. Kompleks je jako oštećen u velikom potresu 1667. a obnovile su ga gradske vlasti.

Dolaskom francuskih vlasti 1806. godine, samostan je ukinut a prostor je pretvoren u konjušnicu i skladište streljiva.

Prostor je kasnije pretvoren u restoran i ljetno kino, te se u njegovu klaustru već desetljećima pružaju ugostiteljske usluge. Danas se u njemu nalazi Restoran Klarisa, koji je otvorio svoja vrata 2011. godine nakon potpune rekonstrukcije.

Klarisa je zasigurno jedan od najljepših prostora u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, te je zbog toga odabran za lokaciju održavanja prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine.

Cilj ovog festivala je promocija vinske kulture i naših autohtonih vrsta vina prvenstveno među građanima i vinarima, a potom i svima koji dolaze u naš Grad. Jer, iako se Hrvatska u svijetu prepoznaje kao nova vinska zemlja, još uvijek nažalost nismo učvrstili svoju poziciju na vinskoj karti svijeta, unatoč tome što je vinarstvo kroz stoljeća bilo vrlo važna gospodarska aktivnost. O tome svjedoče i originalni spisi u Dubrovačkom arhivu gdje se vino, pa čak i pojedine sorte, spominju u državnim dokumentima Dubrovačke republike još od 14. stoljeća.

Kroz izradu Strategije vinarstva i vinogradarstva to je prepoznala i Dubrovačko-neretvanska županija čija je Regionalna razvojna agencija DUNEA nositelj prekograničnog projekta interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' (Wine Network Tourism).

Središnji događaj projekta je upravo ovaj vinski festival – Dubrovnik FestiWine.