Hrvatica dobitnica prestižne španjolske nagrade

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. lipnja 2020. - 11:16
Autor: 

Hrvatska liječnica Amadea Mjertan, koja protekla tri mjeseca u Madridu liječi oboljele od koronavirusa, među dobitnicima je prestižne španjolske nagrade Princeza od Austrije.

Slavonka Amadea Mjertan protekle tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizantica je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja gdje su prvi zaraženi koronavirusom počeli pristizati krajem veljače. Španjolska je odlučila nagraditi svoje liječnike i medicinsko osoblje prestižnom nagradom Princeza od Austurije koja se dodjeljuje od1981. u više kategorija za posebna postignuća, među ostalim, u umjetnosti, komunikacijama i humanizmu.

- Izloženi agresivnom virusu, bezuvjetno i predano su njegovali pacijente tijekom izuzetno dugih smjena, ponekad bez adekvatne zaštitne opreme i bez nužnog materijala. Bili su uzor građanima te su iskazali istinske ljudske vrijednosti - priopćila je zaklada princeze od Asturije.

Španjolska je jedna od najpogođenijih zemalja svijeta s 240.000 oboljelih od kojih je izliječeno 150.400. Radeći u pretrpanim bolnicama, bez potrebne zaštitne opreme, liječnici i medicinske sestre i sami su oboljevali od respiratorne bolesti. Zarazilo ih se više od od 50.000 a preminulo šezdesetak.

- Glavna preokupacija bila nam je hoće li kapacitet to moći podnijeti, posebno na odjelu intenzivne njege i hoćemo li imati dovoljan broj respiratora. Bojali smo se za pacijente, osobni strah od zaraze ostao je u drugom planu - rekla je Amadea.

Ona i kolege poredali bi se na hodniku i pljeskom ispraćali oporavljene pacijente.

- Svi otpusti s odjela urezali su mi se u sjećanje. Ta sreća, pljesak, pa čak i suze - rekla je.

Priznanja za ovu godinu trebala bi u listopadu dodijeliti princeza Leonor de Borbón u gradu Oviedu, u sjevernoj pokrajini Asturiji. Dobitnici u svakoj kategoriji dobivaju kipić s likom umjetnika Joana Miróa, diplomu, broš i 50.000 eura. 

Izvor: HINA