Večeras Crna Gora- Hrvatska

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 09. siječnja 2020. - 8:32
Autor: 

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras u 20:30 h snage će odmjeriti s reprezentacijom Crne Gore u 1. kolu Europskog rukometnog prvenstvu.

Crnoj Gori ovo je peti nastup na Euru i nikad dosad nije upisala pobjedu. Samo jedan egal 2008. u Norveškoj protiv Rusije odveo ih je u drugi krug, i to je bio najveći doseg selekcije koju je tada vodio Ranko Popović. Nakon toga na veliku scenu su se vratili 2013. na SP u Španjolskoj gdje su uspjeli dobiti samo Čile i zauzeti 22. mjesto, i to im je jedina pobjeda na velikim natjecanjima uopće.

Slijedila su im tri Eura u nizu, mijenjali su se izbornici Kastratović, Obradović, Đukić, ali sva tri su završili posljednji - 16., sa svih devet poraza. Ovo im je četvrti Euro u nizu, peti ukupno. Sada ih vodi nekadašnji reprezentativac Zoran Roganović koji je nekad odličnu karijeru napravio u Švedskoj. Najveći problem im je loša liga, no uspijevaju igrače plasirati na jake europske destinacije i to ih drži kvalitetnim.

Današnja selekcija je spoj igrača koji igraju u 11 različitih zemalja, a samo jedan, desno krilo Bakić igra u domaćoj momčadi Komovi. Nositelji momčadi, ljevaci Lipovina i Čavor, te vratar Simić igraju u Njemačkoj, srednjak Ševaljević u Francuskoj, a Ligu prvaka igraju Stevan Vujović u Motoru, Branko Vujović u Kielcu, Miloš Radović u Rabotniku i Branko Kankaraš u Meškovu. To daje snagu momčadi koju je prije nekoliko godina napustio Vuko Borozan, sjajni šuter, iz službeno nepoznatih razloga.

Na Euro dolaze iz skupine u kojoj su pobijedili svjetskog prvaka Dansku, te bili ispred Ukrajine i Farskih otoka, od kojih su u istim tim kvalifikacijama izgubili!? Ta nestabilnost najveća im je karakteristika.

Najjači su na startovima natjecanja, a svaki izgubljeni igrač im je problem, kao sada Miloš Vujović i Simović. Sastav koji može pobijediti svakoga - ako mu se to dopusti, naravno. Prvi vratar je Simić iz Melsungena, ne smije se podcijeniti ni iskusni Mijušković. Uz njega udarne igle su odličan realizator pivot Nemanja Grbović, te poduplana vanjska linija Božović (Stevan Vujović) - Ševaljević (Anđelić), Lipovina (Čavor).

S njima uvijek oprezno.

Crna Gora je u posljednjoj provjeri uoči Eura izgubila od Sjeverne Makedonije 25:24. Nakon debakla protiv Slovenije (37:22) ovaj posljednji rezultat vratio je malo optimizma u crnogorski tabor.

- Ostaje žal što nismo odigrali barem neriješeno protiv dobre i iskusne ekipe kao što je Sjeverna Makedonija. Imali smo dva šuta u posljednjem napadu, nismo to iskoristili, ali nadam se da je ovo dobar uvod u utakmice koje nas čekaju na Europskom prvenstvu - rekao je izbornik Crne Gore Zoran Roganović.

Realno, njegova je momčad autsajder protiv Hrvatske, ali vremena su takva da se više gotovo nikog ne može dobiti bez stopostotnog angažmana, pa ni Crnu Goru nikako ne treba unaprijed prekrižiti.

- Vjerujem da ćemo na prvenstvu imati neku utakmicu sličnu ovoj u kojoj će o pobjedniku odlučivati jedna lopta. Ovo su bile korisne provjere i dobar uvod u ono što nas čeka u Grazu. Zadovoljan sam zalaganjem u obrani, probali smo s dvije različite formacije i mislim da je to funkcioniralo vrlo dobro. Dojam je pozitivan unatoč porazu - istaknuo je Roganović.

Kružni napadač Vuk Lazović je dodao:

- Ono što mene veseli je igra u obrani, suradnja s vratarom. To je izgledalo puno bolje nego sa Slovenijom i ova utakmica nam je puno značila da se podignemo i spremni odemo na EP.