Izbornik Kovač i kapetan Srna pred Bugarima istakli hrvatski optimizam

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 10. listopada 2014. - 10:22
Autor: 

Niko Kovač, hrvatski izbornik, ponudio je svoja razmišljanja dan uoči druge kvalifikacijske utakmice za europsku smotru u Francuskoj. Hrvatska će u Sofiji zaigrati bez ozlijeđenog stopera Dejana Lovrena, koji će propustiti i Azerbajdžan, a Niko Kovač potvrdio je kako će umjesto njega nastupiti Domagoj Vida iz kijevskog Dynama. U reprezentativni je kadar ponovno pozvan Gordon Schildenfeld.

– Nakon Svjetskog prvenstva, rekao sam da ćemo pomladiti momčad i da ćemo imati tri iskusnija stopera i jednog mlađeg. To je trebao biti Tin Jedvaj, ali zbog njegovog nastupa za mlade pozvali smo Marka Leškovića. Nakon Lovrenove ozljede normalno je da nam se vraća Schildenfeld, naglasio sam da nema otpisanih i da vjerujemo kvalitetnim igračima, objasnio je hrvatski izbornik svoje poteze.

– Vida je standardan u Kijevu, igrao je i stopera i desnog braniča pa čak i lijevog braniča. U odličnoj su formi i on i njegov klub, ne vidim zašto ne bi mogao odigrati onako kako zna. Ne vidim problem, smatram da će biti izvrstan, dodao je.

Za razliku od nekih medijskih napisa, Kovač ističe kako je Bugarska itekako ozbiljan suparnik.

– Već sam na ždrijebu sjedio kraj bugarskog izbornika Peneva i čim su izvučene skupine znao sam da će nam biti teško. Bugarska je do kraja bila u igri za SP, i sigurno nije momčad anonimaca nego je ozbiljna momčad. Papir je jedno, teren je drugo, i Bugarska će biti veliki izazov. Bugarski nogomet napreduje, kako reprezentativni tako i klupski. Nikoga nisam nikada podcijenio, ja sve protivnike poštujem. I publika će biti na bugarskoj strani te moramo biti na 100 posto od prve minute, rekao je.

Tonći Kukoč u ovom trenutku nije tema za razgovor, naglasio je Kovač:

– Pred nama je jedna od ključnih utakmica i ne bih volio ulaziti u takve polemike. Ova nam je utakmica previše važna.

Pobjeda u Bugarskoj donijela bi Hrvatskoj vrlo vrijedna tri boda, ali neće donijeti i konačnu odluku, podsjetio je hrvatski izbornik:

– Svi imamo deset utakmica i svih deset će odlučiti o putnicima za Europsko prvenstvo. Gostovanje u Bugarskoj nama je velika prilika, ali postoji i pritisak na njima kao domaćinu. Pripremili smo momčad kako smo smatrali da je potrebno, a plasman u Francusku neće biti izboren već sutra.

Nadalje, kapetan Darijo Srna, po dolasku u Sofiju, još je jednom naglasio kako će gostovanje u Bugarskoj biti vrlo zahtjevan zadatak. Nacionalna selekcija Hrvatske u četvrtak je trenirala na stadionu Vasila Levskog, posljednji puta uoči petka i kvalifikacijskog ogleda s Bugarima. Darijo Srna svjestan je kako u Sofiji ne može biti lako.

– Hrvatska je došla na jedan pravi test, igra protiv velike reprezentacije koja je u usponu. Došli smo u Sofiju prvenstveno ne izgubiti, znamo kako su druge momčadi ovdje prolazile.

-‘Kvalifikacije su tek počele i idemo korak po korak, do željenog cilja – Francuske. Znamo kakva nas čeka atmosfera, ali vjerujemo u individualnu klasu koja među presuditi bilo kome, istaknuo je kapetan Šahtara i Hrvatske.

Koji je recept za suprotstaviti se ambicioznom domaćinu koji će imati vatrenu podršku s tribina?

– Moramo izgledati kao momčad od prve minute, moramo igrati kompaktno i homogeno. Bugarska ima dosta kvalitetnih pojedinaca, ali ne možemo gledati samo njih. Mi smo favoriti na papiru, no to ne znači da ćemo pobijediti”, zaključio je Srna.

Izvor: