U Tivtu otvorena izložba slika Dragana Peričića

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. listopada 2015. - 10:25
Autor: 

U galerijskom prostoru ljetnikovca Buća u Tivtu sinoć je otvorena treća samostalna izložba slika tivatskog umjetnika Dragana Peričića, pod nazivom „Domus de libertas“. Na izložbi su predstavljeni radovi koje je slikar radio zadnjih petnaestak godina.

On je tom prigodom istakao kako je „jedan dio slika opredijelio za humanitarnu pomoć jednoj djevojci kojoj je potrebna operacija“.

Povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović kazala je kako je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević već početkom svoje direktorske karijere inicirala jednu veliku akciju – da se afirmišu eminentni stvaratelji i umjetnici iz svih krajeva, a jedan od njih bio je Dragan Peričić, koji je prvu izložbu otvorio davne 1998. godine u galeriji Stari grad na kotorskom Trgu od oružja.

„Slike Dragana Peričića očigledan su dokaz da slikar stvarajući razmišlja, ima sopstveno poimanje svijeta, prožeto snažnom duhovnošću, biblijskim starozavjetnim i novozavjetnim temama i simbolikom, mitskom, duhovnom, humanom tematikom, svevremenskom i univerzalnom. Prožet hrišćanskom simbolikom, koja se ogleda u žrtvi, ljubavi, trajanju i vječnom postojanju, Dragan Peričić je slikar bokeljskog i crnogorskog prostora, ali i slikar planetarnih razmjera. Razumijeće njegovu slikarsku poruku svaki čovjek na ovoj planeti, koji polako prolazi svoj zemaljski put. Tri su ključa koja otvaraju svijet njegovih bajkovitih slika; svijet zaronjen pod vodom, gdje spokojno spavaju školjke i razrušeni gradovi, svijet kula i kapija, poput vavilonske, ali i kotorskih i dubrovačkih palata, crkava, kamenih kuća, ključ nebeskih vrata koja čuvaju anđeli, serafimi i heruvimi, gdje se u vječnoj svjetlosti slavi Sveti Duh, Vaznesenje Hrista i Uspenje Bogorodice. Bogorodica koja lebdi na pučini pred ostrvima Sv. Đorđa i Gospom od Škrpjela oličenje je ne samo unutrašnje ljepote. Predstavljena kao prelijepa mlada žena od krvi i mesa simbol je ljepote, same po sebi, ljepote, kao univerzalne kategorije“, rekla je o slikama Dragana Peričića, povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović.

 

Dragan Peričić rođen je 25.11.1959. godine u Kotoru. Samouki slikar, izlagao je na više grupnih izložbi u Tivtu i Kotoru. Dragan je kuhar po profesiji i dugogodišnji sous-chef de cuisine u francuskom Club-u Mediteranee Paris. Radio je u Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Tunisu, Maroku, Siciliji, Egiptu, Obali Bjelokosti, Bugarskoj. Vlasnik je ribljeg restorana i galerije „Vino Santo“ Krtoli, gdje živi i stvara.