Svečano otvoren 23. KotorArt i njegovi Don Brankovi dani muzike

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 14. srpnja 2024. - 11:56
Autor: 

Dvadeset treće izdanje KotorArt-a i njegovih Don Brankovih dana muzike svečano je otvoreno sinoć uz monumentalno djelo Carmina Burana Karla Orfa,  koju je izveo Simfonijski orkestar i zbor Narodnog kazališta  opere i baleta Albanije, kao i dječji zbor JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora.

"Kao solisti nastupili su:  Rovena Dželjilji, sopranistica, Matijas Dželji, tenor i Armand Ljikaj, bariton, dok je sve učesnike  predvodio maestro Robert Homen. Mješoviti hor pripremio je Dritan Lumshi,  a dječji hor profesorica Vesna Ivanović".

Ovaj značajni kulturni događaj posvećen je liku i djelu maestra, Kotoranina, Miroslava Mira Homena,  koji je, u svojoj bogatoj karijeri, Carminu Buranu izveo preko 100 puta. Direktor KotorArt-a Ratimir Martinović kazao je u svom obraćanju da ovogodišnji vizual festivala predstavlja mističnu umjetnost, hiromantiju – sposobnost izučavanja linija, znakova i brjegova na ljudskom dlanu, po kojima se mogu pročitati ljudske sudbine i budućnost. Kako je rekao, na dlanu Kotora i KotorArt-a odavno se nalaze linije imena Don Branka Sbutege, Darinke Matić Marović i mnogih drugih koji su, kako je kazao, svojim životima i djelima utisnuti u sudbinu grada Kotora, a neki od njih i samog festivala.

“Večeras svečano ukazujemo i na onu liniju na dlanu za koju Kotorani odavno znaju ali je večeras, ovim događajem, nekako posthumno i sa poštovanjem zajedno obznanjujemo a koja nosi ime Miroslava Mira Homena. Kroz djelo koje ga je proslavilo – Carminu Buranu, pa još pod dirigentskom palicom njegovog sina Roberta”, rekao je on.

Martinović je napomenuo da uvijek prepoznaju one koji su ih podržavali od samih početaka. On se tom prilikom zahvalio bivšim predsjednicima Općine Nikoli Konjeviću i Mariji Maji Ćatović, kao i sadašnjem predsjedniku Općine  Kotor, Vladimiru Jokiću.

“Hvala i svim drugim partnerima sa kojima dijelimo iste vrijednosti koje promovišemo ovdje u Kotoru. Povjerenje ćemo pravdati djelima kao i do sada. Umjetnička produkcija KotorArt-a povezuje ovaj prostor sa Evropom i svijetom, afirmiše upravo spoznajne, etičke i estetske vrijednosti koje se suprotstavljaju gluposti i laži, zlu i unutrašnjem ružnom. Ove vrijednosti su brana civilizacije prema varvarstvu i haosu. Naš Festival valorizuje lokalne i nacionalne kulturno-umjetničke vrijednosti i nadasve njihovu povezanost sa Evropom i svijetom. Kotor je grad koji je od svog osnivanja prije dva milenijuma dio evropske civilizacije, o čemu svjedoči činjenica da regionalno ima najveću koncentraciju kulturnih dobara  na listi UNESCA u odnosu na broj stanovnika. Ova katedrala je vjekovima simbol duhovnih, etičkih i estetskih vrijednosti grada. Utemeljena upravo na njima uspjela je da odoli brojnim istorijskim i prirodnim potresima. U to ime, želim svim građankama i građanima sretan Dan državnosti moderne i razvijene Crne Gore i još jednom želim da vam poželim dobrodošlicu na KotorArt i njegove Don Brankove dane muzike”, poručio je on.

 Predsjednik Općine  Kotor, Vladimir Jokić prisjetio se u svom obraćanju mnogih velikana koji su utkali svoja djela u grad Kotor, kao što je Miroslav Miro Homen.

“Kroz film ćemo biti u prilici da se upoznamo sa njegovim djelom i njegovim životom kako bi osjetili njegovo prisustvo među nama. Ne samo njegovo nego i nebrojenih, koji su nas vodili do ove noći. U našem postojanju smo omeđeni riječima, jezikom i govorom, često onemogućeni da izrazimo ono što osjećamo. Čini nam se da vrijeme pored nas teče, da ono što je bilo ostaje iza, a čekamo barem nagovještaj onoga što će biti, sluteći da smo u sjedištu vrtloga , gdje nema ni prošlosti ni budućnosti već je svaki tren sadašnjost. Da su svi prošli i budući tu, sada. Ne možemo stajati pred ovom katedralom,  a ne stajati sa onim mladićem Tripunom,  koji je sa jednom strašnom rečenicom o slobodi u dalekoj Nikeji zaradio oreol mučenika i vječnosti. Hvala KotorArt-u što nas jednom godišnje okupi da nas podsjeti na milenijume trajanja, da nas kroz umjetnost učini barem malo boljima”, rekao je on.

 Za veleposlanicu Europske unije u Crnoj Gori, Oanu Kristinu Popu, KotorArt  je omiljeni festival u Crnoj Gori koji povezuje ljude različitih kultura i govornih područja.

“Kultura prevazilazi granice i jezike, to je jezik srca, most koji povezuje ljude drugačijeg porijekla i vjerovanja. Kroz umjetnost i muziku otkrivamo našu zajedničku ljudskost i kultivišemo međusobno razumijevanje – osnovu na kojoj dugotrajni mir i prosperitet mogu cvjetati. Crna Gora sa svojim bogatim tradicijama i živom kulturnom scenom je pokazala nepokolebljivu posvećenost evropskim vrijednostima. KotorArt festival potvrđuje tu obavezu, prikazujući izuzetan talenat i kreativnost koji cvjetaju godinama unutar ovih starih zidina”, naglasila je ona.

Kad slavimo državnost, odajemo počast umjetnosti - istakla je ministarka kulture i medija, dr. Tamara Vujović. Kako je dodala: „KotorArt promoviše naslijeđe i znanja Kotora i Crne Gore na međunarodnoj sceni i obrnuto. Ministarstvo kulture i medija pruža u kontinuitetu podršku KotorAr-tu, prepoznajući ga kao značajni element kulturne ponude Crne Gore. Ta podrška ogleda se u statusu festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, finansijskoj podršci, logistici pa sve do našeg prisustva danas ovdje, kao i na svim manifestacijama koje se organizuju pod imenom KotorArt. Zato, neka se čuje muzika zvona. Zvona stvaralačke moći ljudske duše, neka nas oplemene. Neka zvone zvona buđenja, slavljenja i širenja kulture i umjetnosti”.