Sutra premijera dječje predstave „DA DA Šekspir“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. kolovoza 2016. - 15:25
Autor: 

Danas je u Pomorskom muzeju u Kotoru održana press konferencija povodom sutrašnje premijere predstave "DA DA ŠEKSPIR" koja će se održati u 21 sat na Ljetnoj pozornici. Ovo je druga po redu premijera u okviru ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu koje se održava u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt , nakon premijere predstave "Kavez" upriličene prije mjesec dana.

Predstava je namijenjena kako djeci tako i mladima i odraslima. Povod da se baš sada realizira ovakav jedan projekt je obilježavanje 400 godina od smrti Šekspira i 100 godina od pojave dadaizma. Kako navodi i sam redatelj Petar Pejaković: "Na dadaizam se u predstavi pozivamo kao na etički i moralni princip. Takođe, dada je i prva riječ koju beba nauči kada počne da govori, što sve upućuje na čistotu i jednostavnost u ovom našem pristupu Šekspirovom djelu."

Predstava je bazirana umnogome na improvizacijama tako da je čitav kreativi tim uključen u stvaranje. Kostimografica Olivera Gajić je naglasila da joj je posebno zadovoljstvo raditi s Petrom i ekipom jer je imala dojam da ima velikog udjela u formiranju sadržaja same predstave. "Obzirom da sam se ja pridružila ekipi nešto kasnije od ostalih svoj doprinos predstavi sam prilagodila onome što je do tada stvoreno. Kostimi su dosta bazični i jednostavi ako se izuzmu i sagledaju van konteksta predstave, ali uz režiju dobijaju jasan smisao i daju vrlo konkretan signal publici. "

Ova predstava je prvi susret djece s Vilijamom Šekspirom. Predstava ima za cilj da zamađija djecu ovim veliki stvraocem i navede ih da dolaze sve češće u kazalište. Taj prvi susret iznijet će teme poput ljubavi, vlasti, nasilja, strasti, ludila prenesene jednostavnim dječjim jezikom. "Budući da smo veoma dosta improvizovali na probama, to se nekako nastavilo i van proba u toku našeg slobodnog vremena, i stalno sto nalazili nove ideje i načine kako da prenesemo to što moramo. Tako da ćete sjutra u predstvi vidjeti i dosta ličnih pečata svih nas koji smo učestvovali u njenom stvaranju"-izjavio je Slaviša Grubiša, jedan od glumaca u predstavi.

Momčilo Otašević, također jedan od glumaca, nadovezao se na Slavišinu izjavu rekavši da su i oni sami u tijeku ovih nekoliko tjedaana koliko se sprema predstava postali djecom i da očekuju da će se to u samoj predstavi znatno osjetiti.

DA DA ŠEKSPIR je i omaž ljudskom i umjetničkom pokretu, rađena s dubokim osjećajem obveze da se djeci svijet prikaže što realnije. Dušan Murić, koreograf, zadužen je za scenski pokret i naglasio je koliko je bio težak zadatak redukovati materijal koji su imali kako bi stao u dva sata trajanja predstave. "Vrlo je teško zadržati ozbiljnost tema kojima se bavi ova predstava a istovremeno prilagoditi ih djeci. Poenta je bila zapravo da djeci skrenemo pažnju da je svijet odraslih u problemu. "

 

Premijera predstave održat će se sutra, 10. Kolovoza na Ljetnoj pozornici s početkom u 21 sat, a repriza je 11. Kolovoza na istom mjestu u isto vrijeme.