Ratimir Martinović prvo lice nove globalne glazbene platforme AZURE SKY

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 06. rujna 2024. - 10:53
Autor: 

Azure Sky, sa sjedištem u Hong Kongu, s uzbuđenjem najavljuje početak rada kao revolucionarna diskografska kuća posvećena ponovnom osmišljavanju klasične i jazz glazbe  za suvremenu publiku,  a pijanist  Ratimir Martinović je prvo lice ove nove globalne glazbene platforme.

Tradicionalna slika ljubitelja klasične i džez muzike kao bijelca, sredovječnog muškarca koji pregledava lokalne trgovine ploča je zastarjela. Današnja publika je mlađa, žanrovski agnostična, kulturno raznolika i rodno ravnopravna, i zaslužuju izdavačku kuću koja odražava njihov ukus - kaže osnivačica Astrid Angvik. Azure Sky spaja veterane muzičke industrije s etabliranim i umjetnicima u usponu, vođeni hrabrom vizijom. Izdavačka kuća vjeruje u uzdizanje klasične muzike kroz inovativnu tehnologiju i kreativne pristupe. Predani smo razmišljanju o "plavom nebu", imamo za cilj proizvesti zadivljujuće snimke koje prikazuju ljepotu, bogatstvo i raznolikost klasične muzike, istovremeno poštujući tradiciju i nasljeđe proteklih 400 godina – dodaje Angvik.

Putovanje počinje albumom Back to Bach, koji je objavljen danas, u petak, 6. 9., i koji sadrži Goldberg varijacije,  u izvedbi crnogorskog virtuoznog pijaniste i osnivača festivala u Kotoru Ratimira Martinovića,  koji za sljedeću godinu najavljuje novi pogled  na ovo kapitalno djelo glazbene  literature, sa značajno drugačijim aranžmanom. S druge strane, 1.11., izdavačka kuća objavit će kompletne Bahove korale, u aranžmanu za klavir i snimljene od strane francuske Spotify senzacije Nicolasa Horvatha, u svježem, intimnom okruženju. Ovaj revolucionarni projekt predstavlja 371 koral, nudeći strukturirano jednogodišnje putovanje kroz Bahove majstorske harmonije i duhovnu dubinu.   Štaviše, u siječnju 2025. slavni jermenski pijanist Hayk Melikyan predstavit će Bahove zborske preludijume uz transkripcije omiljenih djela. Azure Sky ima još uzbudljivih projekata, uključujući „Magical Moon“, koji će sadržati mjesečna izdanja djela s nebeskom tematikom u izvođenju Karla Petersona i album klavirskih djela danskog kompozitora Larsa A. Bisgaarda. Prvi singl iz serijala s temom Mjeseca, "Max's Lunar Lullaby", napisao je nagrađivani gitarist Marek Pasieczny za Peterssona. Osim toga, pijanist  Stanford Cheung, rođen u Hong Kongu koji živi u Torontu, snimio je album koji sadrži djela suvremenih japanskih autora, uključujući Ryuchi Sakamot - a.

 Angvik, koja je prethodno radila kao glavna operativna direktorica  i zamjenica predsjednika Naxos Music Group - e, izražava svoje oduševljenje: “Pokretanje ovog poduhvata nije bilo na mom 'popisu obaveza', ali prilika za suradnju s ovim talentiranim umjetnicima koji gledaju u budućnost bila je predobra da bi se propustila. Posebno sam oduševljen što su naš prvi album Goldberg varijacije, koje Ratimir prekrasno izvodi, i što će naš drugi umjetnik premijerno izvesti dostupna djela danskog kompozitora Larsa Aksela Bisgaarda. Azure Sky nije ograničen na klavirski repertoar i imamo nekoliko uzbudljivih saradnji u planu. Zadovoljni smo i partnerstvom s Believe Digital, koji od početka značajno podržavaju našu misiju, a čiji su dometi van konkurencije u kombinaciji s njihovim iskustvom u distribuciji klasične muzike preko njihovog brenda Naïve.”

 Iz Believea poručuju: “Uzbuđeni smo zbog partnerstva s Azure Sky i impresionirani njihovom vizijom širenja dosega klasične muzike na širu digitalnu publiku. Astrid i njen tim donose nove perspektive tradicionalno konzervativnom žanru, savršeno se usklađujući s vrijednostima Believea.”
Pijanist Ratimir Martinović dijeli svoj entuzijazam: “Uzbuđen sam što je moj snimak Goldberga objavljen na novoj platformi Azure Sky i radujem se povratku u studio za snimanje novih projekata. Na KotorArtu, jednom od najznačajnijih muzičkih festivala u regionu  takođe smo zainteresovani sarađivati ​​s Azure Sky na inovativnim novim projektima.“

 O Believe Digital - u

Believe je jedna od vodećih svjetskih kompanija za digitalnu glazbu. Misija Believea je razviti neovisne  umjetnike i izdavačke kuće u digitalnom svijetu pružajući im rješenja koja su im potrebna za povećanje publike u svakoj fazi njihove karijere i razvoja. Believeov strastveni tim stručnjaka za digitalnu glazbu  diljem svijeta koristi globalnu tehnološku platformu Grupe za savjetovanje umjetnika i izdavačkih kuća, distribuciju i promociju njihove umjetnosti. Njegovih 2020 zaposlenih u više od 50 zemalja nastoje podržati neovisne umjetnike i izdavačke kuće jedinstvenom digitalnom ekspertizom, poštovanjem, pravednošću i transparentnošću. Believe nudi svoja različita rješenja kroz portfelj brendova uključujući Believe, TuneCore, Nuclear Blast, Naïve, Groove Attack, AllPoints, Ishtar i Byond. Believe je uvršten u odjeljak B regulisanog tržišta Euronext Paris (Oznaka: BLV, ISIN: FR0014003FE9).www.believe.com

 O Ratimiru Martinoviću i Kotor Art Festivalu
 Istaknuti pijanist Ratimir Martinović nastupio je na preko 700 koncerata i s više od 60 orkestara diljem  svijeta. Također  je osnivač i direktor Međunarodnog festivala KotorArt u Crnoj Gori, profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i čest član žirija pijanističkih natjecanja na različitim kontinentima.  Međunarodni festival KotorArt, osnovan 2002. godine, jedan je od najznačajnijih festivala i kulturnih događaja u Crnoj Gori i cijeloj regiji. S preko 200 programa na brojnim mjestima u Kotoru i cijelom Bokokotorskom zaljevu, KotorArt svakog ljeta predstavlja međunarodne umjetnike i privlači brojne posjetitelje.  https://kotorart.me/en