Platforme za mlade u okviru KotorArt-a

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 31. svibnja 2024. - 10:25
Autor: 

Osim vrhunskih umjetničkih programa, jedinstvenih koncepata, europskih svjetskih zvijezda klasične glazbe, KotorArt posebnu brigu posvećuje mladima. Ovogodišnji Festival, pored već najavljenih programa za mlade, organizira  i koncert Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana, zatim koncert mladog crnogorskog violončeliste Koste Popovića, kao i završne koncerte majstorskih radionica polaznika KotorArt akademije.

Violončelist, Kosta Popović, dobitnik je stipendije u ciklusu za 2023/2024. godinu, koju dodjeljuje Fondacija Miloš Karadaglić zajedno s partnerima Adriatic Marinas Porto Montenegro i One Crna Gora. Koncert je zakazan za petak, 26. 7.,  u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21 h.

„ U suradnji s  mladim pijanistom, bratom Petrom Popovićem, Kosta će se publici predstaviti kompozicijama Betovena, Kasada, Debisija i de Falje. KotorArt i Fondacija Miloš Karadaglić su potpisnici Memoranduma o saradnji u promociji talentovanih muzičara, a sam Miloš će na koncertu predstaviti kostu Popovića kao jednog od ovogodišnjih dobitnika stipendija Fondacije“.

 „U saradnji sa partnerima, Lušticom Bay i Tivat Music Festival-om, KotorArt organizuje koncert Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana, pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija. Koncert će se održati u Luštici Bay, u nedjelju, 28. jula, sa početkom u 21 čas. Mladi muzičari, predvođeni maestrom Sulejmanijem, pripremaju vrlo atraktivan program. Pored istaknutih i virtuoznih djela klasične muzike, publika će imati priliku da sluša obrade pop i rok pjesama sa prostora bivše Jugoslavije. Koncertom u Luštici Bay započinje njihova velika turneja po zemljama Balkana. Ovogodišnji mentori mladim muzičarima su Joakim Hajmbrok za prve violine, Ketrin Majersko, za sekciju drugih violina, Vladimir Kosjanenko, za viole, Margareta Hefer, za violončela, Zoran Zakrajšek, za kontrabase, Džem Onertirk, za drvene duvače, Peter Kerner, za limene duvače, Filip Konke, za perkusije“.

KotorArt akademija nastavlja tradiciju održavanja majstorskih glazbenih  radionica započetu prije više od dvije decenije, od samih  početaka Festivala. Nadareni mladi umjetnici iz zemlje, regije i svijeta okupit će se u Kotoru, kako bi dodatno usavršili svoje glazbene i umjetničke vještine pod mentorstvom međunarodno priznatih profesora i višestruko nagrađivanih umjetnika. Ovogodišnji predavači su Gilles Apap,  za violinu , koji će u Kotoru održati radionicu od 28.7.  do 1.8. i  Kemal Gekić za klavir, čija će se majstorska radionica održati od 10. do 14. 8. Završni koncert polaznika majstorskih radionica violiniste Apapa planiran je za 1. 8.,  u crkvi Sv. Duha, s  početkom u 19 h, dok je završni koncert polaznika majstorskih radionica pijaniste Kemala Gekića planiran za 14. 8.,  u crkvi Sv. Duha, također s početkom u 19 h.

 Programi za mlade, neformalno obrazovanje i sticanje i razmjena znanja i iskustava i ove godine predstavljaju važan fokus Međunarodnog festivala KotorArt. Pored tradicionalnih, majstorskih radionica za mlade muzičare, ovogodišnji Festival organizuje i prve produkcione radionice za muzičke i teatarske profesionalce. Radujemo se završnim koncertima polaznika radionica koji su vrlo važni za mlade umjetnike. Violončelista Kosta Popović je već nastupao na Festivalu, u okviru platforme KotorArt talenti, 2019. godine, predstavivši se tada sa triom, violinistom Lukom Perazićem i pijanistom Simom Šiševićem a 2023. bio je jedan od učesnika Foruma mladih umjetnika, gdje se istakao svojim idejama, kreativnošću ali i vedrim duhom. Drago nam je da možemo iz godine u godinu pratiti napredak mladih crnogorskih umjetnika a ujedno biti oslonac i potpora na njihovom putu. - istakli su iz PR službe Festivala.