Otvorena izložba "Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. listopada 2018. - 10:07
Autor: 

Izložba "Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama" otvorena je u srijedu navečer u Hrvatskome pomorskom muzeju u Splitu, a na njoj je predstavljeno stotinu fotografija koje ilustriraju tradiciju bokeljskoga pomorstva, tradicijske odore ove mornarice, te dvije kubure i tradicijske odore.

Ravnateljica Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu Danka Radić istaknula je kako je glavno obilježje ove izložbe to što je "bratovština Bokeljske mornarice bratovština hrvatskoga naroda."

"To je dio naše hrvatske kulturne baštine, a misija Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu je njegovati i proslaviti obljetnicu Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice", rekla je Radić i dodala kako se izložba održava i prigodom 100. obljetnice pobune hrvatskih mornara u Boki Kotorskoj.

Istaknula je kako je izložba nastavak suradnje Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu i Pomorskoga muzeja Crne Gore u Kotoru. Radić je podsjetila da je prošle godine Hrvatski pomorski muzej u Splitu gostovao u Pomorskome muzeju Crne Gore u Kotoru s izložbom "Ljudi od željeza na brodovima od drva" upriličenom u povodu 150. obljetnice Viškoga boja.

Ravnatelj Pomorskoga muzej Crne Gore iz Kotora Andro Radulović istaknuo je kako taj muzej podupire njegovanje tradicije Bokeljske mornarice.

"Bokeljska mornarica je nešto na što je Pomorski muzej Crne Gore ponosan i drago nam je da se možemo s našim bogatim fondom predstaviti i u Splitu," rekao je Radulović.

Izložba će biti otvorena do 3. studenoga ove godine. Jedan od autora izložbe Slavko Dabinović najavio je mogućnost da se ona, nakon Splita, predstavi i u Rijeci.

"Ovom izložbom pokazujemo aktivnost Bokeljske mornarice od kraja 19. stoljeća do najnovijih dana, a iz Rijeke su pokazali zanimanje da se ona predstavi i u tome gradu," rekao je Dabinović.

Izložbu u Splitu otvorila je Ivana Tadinac Šećer, izaslanica splitskoga gradonačelnika Andre Krstulović Opare.

Nazočili su i izaslanik zapovjednika Hrvatske rate mornarice komodora Ive Raffanellija - kapetan bojnoga broda Nikša Mikuličić, te Hrvoje Vuletić, izaslanik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.