Održana promocije knjige „Razgovori – Znakovi vremena“ u Galeriji solidarnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 28. lipnja 2019. - 8:29
Autor: 

Promocija knjige „Razgovori – Znakovi vremena“ (2018.), novinara i publiciste Ranka Pavićevića iz Budve, održana je  u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu. Na promociji knjige koja sadrži 75 intervjua s poznatim ličnostima iz svijeta kulture i umjetnosti, pored autora, govorili su Dragan Popadić, pjesnik, novinar i direktor Radio Tivta i Željko Komnenović, također novinar iz Tivta.

Na početku večeri prisutne je, u ime organizatora OJU ,,Muzeji“ Kotor, pozdravila Marina Dulović, muzejska pedagoginja,  i istakla važnost ovakvih događaja, što je u skladu s tradicijskim vrijednostima grada Kotora i prostora Galerije solidarnosti, koja je svih prethodnih godina važila za mjesto oblikovanja i predstavljanja visoko kvalitetnih  programa i sadržaja. Publiku je bliže upoznala s Pavićevićevom biografijom, spomenuvši, između ostalog, da se autor novinarstvom bavi od 1979. godine i da je do sada objavljivao tekstove u više od dvanaest medijskih kuća, revija, agencija, portala u zemlji, regiji, svijetu te da je objavio osam knjiga različitih žanrova, od kojih su neke imale više izdanja i 55.000 tekstova. Na kraju izlaganja, Dulović se posebno osvrnula na nagradu Udruženja književnika Crne Gore  ,,Vidovdanska riječ“, koja je ovih dana dodijeljena upravo Ranku Pavićeviću, za izuzetan doprinos medijske afirmacije cjeline, punoće i pojedinačnih stvaralačkih vrijednosti.

Dragana Popadić je u uvodnom dijelu rekao da je njegov kolega i prijatelj Ranko Pavićević ,,uspio da nađe mjeru u brojnim intervjuima i sa različitim sagovornicima. Treba se pripremiti za razgovor sa nobelovcem, to je duel jedan na jedan. On i vi i diktafon kao svjedok. Ranko je pokazao da je odgovoran prema čitaocima, slušaocima, prema sagovorniku, prema samoj profesiji i nadasve – prema sebi. Za mene je ova knjiga udžbenik novinarstva i duh jednog vremena. Budvansko i crnogorsko novinarstvo imalo je sreću da hroničar tog vremena, ljudi i događaja bude Ranko Pavićević“ .

Željko Komnenović se posjetiteljima obratio riječima: ,,Vjerujem da književnost ima veliki uticaj na živote i društvo u cjelini. Knjige pomažu formiranju ličnosti, a oni koji čitaju i društvo u kojem se njeguje književnost teško je izmanipulisati“. Posebno se osvrnuo na riječi iz intervjua sa čuvenim pjesnikom Duškom Trifunovićem koji je rekao: ,,Život je uzvišeno stanje prirode ali čovjek je udesio da taj život prolazi kroz smiješne situacije i da se to ponavlja . Vidite, danima se ništa ne događa a onda krene. To što se kreće liči na život ali mi hoćemo bolje i više i tako srljamo  i brljamo. Život je svakog dana a mi ga primjećujemo samo u finalu, najčešće onda kada se njegove najljepše stranice brišu. A stari Latini su rekli: ,,Što se odgađa – to se ne događa“.

Na samom kraju programa obratio se i sam autor istakavši važnost poznanstava, kontakata i suradnji s ljudima koje je dosad intervjuirao, posebno naglašavajući značaj susreta i žive riječi sa njima, čiji trag ostaje za cijeli život. Iskoristio je priliku i da zahvali organizatoru, OJU „Muzeji“ Kotor, usudionicima, kao i posjetiteljima sinoćnje književne večeri.

Odlomke iz knjige „Razgovori – Znakovi vremena“, čitala je maturantica  Gimnazije Kotor, Andrea Marić.