Obiteljsko nasljeđe ponovno u zavičaju

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. veljače 2015. - 21:25
Autor: 

Večeras je u Palači Grgurina otvorena izložba „Povratak u zavičaj“, donacija Nade Radimir Pomorskom muzeju u Kotoru. Izložbu je otvorila Jelena Karadžić,etnolog,  ističući da je Pomorski muzej protekle decenije proširio svoje aktivnosti te je zato i primio značajan broj donacija koje će posjetitelji imati priliku vidjeti u narednom periodu.

Bogata zbirka eksponata koja će od sada činiti stalnu postavku Muzeja obuhvata obiteljsko nasljeđe obitelji Radimir, Radoničić i Smekja, koji datiraju još iz XVIII.stoljeća, a sačuvala ih je i zavičaju vratila gđa Radimir. Donacija obuhvata umjetničke slike, verdute, namještaj, kućni tekstil, ukrasne predmete i knjige.

„Gđa Nada Radimir živjela je u mnogim gradovima širom svijeta, Boku je samo posjećivala, ali je nije zaboravila. Dijelom svog porodičnog naslijeđa koje je odlučila da donira Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru ukazala nam je veliku čast i povjerenje da ćemo po svim muzeološkim pravilima sačuvati za budućnost predmete koji traju već vjekovima. Naša želja je da ovom prilikom zahvalimo gđi Radimir na donaciji, uz veliko žaljenje što večeras nije ovdje prisutna“,  kazala je Jelena Karadžić.

 

Nada Radimir rođena je u Sarajevu 1930. godine. Otac joj je bio inženjer Dragutin Radimir, majka Angela, rođena Radoničić. Diplomirala je na novinarskoj školi u Zagrebu, magistrirala je engleski i njemački jezik u Zagrebu i Beogradu a doktorirala u Njemačkoj. Radila je u Beogradu, Zagrebu, Njujorku i u Ženevi na poslovima vezanim za turizam. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini aktivno je sudjelovala u pomoći stanovnicima Sarajeva. 1990. godine odlazi u mirovinu. 2000.godine se seli u Australiju gdje je živjela do 2013. godine kada se seli u Beograd gdje i danas živi.